Είναι πλέον μάστιγα. Σκοτώνει, στέλνει ανθρώπους στα νοσοκομεία με βλάβες στην υγεία, που κάποιες φορές είναι ανεπανόρθωτες. Ο λογαριασμός κάθε χρόνο αφορά σε εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως τους οικονομικά ευάλωτους. Πρόκειται για το αέρα που αναπνέουμε!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με έκθεση, αποκαλύπτει ότι ο μολυσμένος αέρας απειλεί σοβαρά την υγεία των κατοίκων και κυρίως των πόλεων. Πάνω από το 80% των κατοίκων των μεγάλων πόλεων είναι εκτεθειμένοι σε βλαβερές ρυπογόνες ουσίες. Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Εγκεφαλικά επεισόδια, ανακοπή της καρδιάς ή καρκίνος των πνευμόνων είναι κάποιες από τις χαρακτηριστικές ασθένειες που καταγράφονται ως σχετικές αιτίες θανάτου.

Σε ανάλογα συμεράσματα έχει καταλήξει και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Στην τελευταία έκθεσή του αναφέρει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που κρίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως επικίνδυνα. Πρόκειται για μικροσωματίδια, διοξείδιο του αζώτου και όζον που βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος. Από αυτούς τους ρύπους, τα μικροσωματίδια είναι η κύρια πηγή ασθενειών και πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα σωματίδια εισχωρούν στη ρινική κοιλότητα και κάποια από αυτά και στον πνευμονικό ιστό και στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2012, 432.000 άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας της μακροπρόθεσμης έκθεσής τους σε μικροσωματίδια, ενώ το προσδόκιμο ζωής κάθε ευρωπαίου πολίτη μειώνεται κατά 38 ημέρες. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, η βασική πηγή ατμοσφαιρικών ρύπων είναι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε τα αρχεία του στη Γενεύη με στοιχεία που αφορούν την συγκέντρωση μικροσωματιδίων σε 3.000 περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μικροσωματίδια που προέρχονται είτε από την έρημο της Σαχάρας, είτε από πυρκαγιές δασών, είτε από τη χρήση ελαστικών στους αυτοκινητοδρόμους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες σε σχεδόν όλες τις πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων, σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, που δεν πληρούν τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα. Ο πλέον μολυσμένος αέρας καταγράφηκε σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου και την νότια Ασία. Εκεί οι τιμές είναι πέντε έως δέκα φορές πάνω από το κανονικό.

Σε πλουσιότερες χώρες, η μόλυνση του αέρα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Εντούτοις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 56% των πόλεων με περισσότερους από 100.000 κατοίκους επίσης δεν πληροί τα στάνταρ για την συγκέντρωση των μικροσωματιδίων.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα