Η τριχόπτωση προκαλείται κυρίως από έναν συνδυασμό γήρανσης, αλλαγής στις ορμόνες και οικογενειακού ιστορικού φαλάκρας. Ο κανόνας είναι ότι όσο νωρίτερα αρχίσει η τριχόπτωση, τόσο σοβαρότερο θα γίνει το πρόβλημα της φαλάκρας.

Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να προκληθεί από εγκαύματα ή τραυματισμό, οπότε η χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών θεωρείται διορθωτική θεραπεία.

Εάν εσείς και ο ιατρός σας αποφασίσατε ότι τα εμφυτεύματα μαλλιών είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς, μπορείτε να είστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι οι πιστοποιημένοι πλαστικοί χειρουργοί πραγματοποιούν με επιτυχία αυτή την επέμβαση για περισσότερα από 30 χρόνια.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα βασικά για τις διαδικασίες που συνεπάγεται. Δεν θα απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες κάθε ασθενούς χωριστά.

Εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι, ρωτήστε τον πλαστικό χειρουργό σας σχετικά με την επέμβαση που σκέφτεστε να κάνετε.

Η αλήθεια για την τριχόπτωση

Η φαλάκρα συχνά αποδίδεται στην κακή κυκλοφορία στο κρανίο, σε έλλειψη βιταμινών, στην πυτιρίδα και ακόμα και στην υπερβολική χρήση καπέλων. Όλες αυτές οι θεωρίες έχουν αποδειχθεί αβάσιμες. Επίσης δεν είναι αλήθεια ότι οι πιθανότητες απώλειας των μαλλιών μπορούν να εκτιμηθούν βάσει της εμφάνισης του παππού του εν λόγω ατόμου από την πλευρά της μητέρας του ή ότι ένας άνδρας 40 χρονών που δεν έχει χάσει τα μαλλιά του δεν θα τα χάσει ποτέ.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για αντικατάσταση μαλλιών

Η χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας, αλλά τα αποτελέσματα δεν θα ανταποκριθούν οπωσδήποτε στο ιδανικό σας. Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε στην επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά ποιες είναι οι προσδοκίες σας και συζητήστε τις με τον χειρουργό σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλες οι τεχνικές αντικατάστασης μαλλιών χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα μαλλιά σας. Στόχος της επέμβασης είναι να βρει τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις για τα υπάρχοντα μαλλιά.
Οι υποψήφιοι για αντικατάσταση μαλλιών πρέπει να έχουν υγιή τριχοφυϊα στο πίσω μέρος και στα πλάγια του κεφαλιού, περιοχές που θα χρησιμοποιηθούν ως περιοχές λήψης μαλλιών.

Οι περιοχές λήψης μαλλιών είναι οι περιοχές στο κεφάλι από τις οποίες λαμβάνονται μοσχεύματα και καλύματα.

Άλλοι παράγοντες, όπως το χρώμα, η υφή και το αν τα μαλλιά είναι κυματιστά ή σγουρά μπορεί επίσης να επηρεάσουν το αισθητικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών.

Μερικές φορές, χρησιμοποιούνται 2 ή περισσότερες τεχνικές για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Οι τεχνικές εμφύτευσης όπως τοπικά μοσχεύματα, μινι-μοσχεύματα, μικρο-μοσχεύματα, μοσχεύματα σχισμής και μοσχεύματα ταινίας συνήθως πραγματοποιούνται σε ασθενείς που επιθυμούν μία πιο διακριτική αλλαγή στην πυκνότητα των μαλλιών τους.

Τα καλύματα, η επέκταση των ιστών και η μείωση του κρανίου είναι επεμβάσεις που συνήθως είναι πιο κατάλληλες για τους ασθενείς που επιθυμούν μία πιο ορατή αλλαγή.

Οι υποψήφιοι για αντικατάσταση μαλλιών θα πρέπει να έχουν κάποια ορατή απώλεια μαλλιών, αλλά υγιή τριχοφυϊα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στα πλάγια, περιοχές που θα χρησιμεύσουν ως περιοχές λήψης τριχών.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτευχθεί. Ένα άτομο με πολύ λίγα μαλλιά ίσως δεν θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών.

Τριχόπτωση στις γυναίκες

Κάποιοι ιατροί υποστηρίζουν ότι μία στις πέντε γυναίκες θα παρουσιάσουν κάποιο βαθμό τριχόπτωσης που συνήθως προκαλείται από τη γήρανση, κάποια ασθένεια ή ορμονικές αλλαγές μετά την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες συνήθως παρουσιάζουν ελαφρά αραίωση των μαλλιών σε όλο το κεφάλι και όχι κατά τόπους απώλεια των μαλλιών όπως συνηθίζεται στους άνδρες.

Για να διορθωθεί το πρόβλημα, ορισμένες γυναίκες φορούν περούκα ή πρόσθετα μαλλιά (extensions). Άλλες χρησιμοποιούν με επιτυχία κάποιο φάρμακο που χορηγείται με συνταγή ιατρού και τοποθετείται τοπικά.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Τα φάρμακα αυτά απλά προλαμβάνουν την περαιτέρω τριχόπτωση χωρίς να προκαλούν κάποια σημαντική ανάπτυξη νέων τριχών. Η χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα όσων δεν είναι ικανοποιημένοι με οποιαδήποτε από αυτές τις δύο εναλλακτικές.

Καθώς τα μινι-μοσχεύματα συνήθως αποτελούν τη χειρουργική θεραπεία επιλογής για την κάλυψη των περιοχών όπου τα μαλλιά έχουν αραιώσει, οι κατάλληλοι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πυκνή τριχοφυϊα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Τα μινι-μοσχεύματα λαμβάνονται από αυτή την πυκνή περιοχή και εμφυτεύονται πάλι στις περιοχές όπου τα μαλλιά είναι αραιά για να δημιουργηθεί η εντύπωση πυκνότερων μαλλιών.

Μερικές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνικές καλύματος και επέκτασης των ιστών εάν το άτομο κριθεί ως κατάλληλος υποψήφιος.
Εάν σκέφτεστε να υποβληθείτε σε επέμβαση αντικατάστασης μαλλιών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν θα αποκτήσετε ποτέ την κάλυψη που είχατε πριν αρχίσετε να χάνετε τα μαλλιά σας, αλλά η χειρουργική μπορεί να συγκαλύψει τις περιοχές αραίωσης και να σας δώσει μία όψη πυκνότερων μαλλιών.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις εμπεριέχουν κάποια αβεβαιότητα και κίνδυνο.
Η χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών συνήθως είναι ασφαλής όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο, έμπειρο ιατρό. Παρ' όλα αυτά τα άτομα έχουν διαφορετικές φυσικές αντιδράσεις και ικανότητες επούλωσης, ενώ το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ απόλυτα προβλέψιμο.

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να σημειωθεί λοίμωξη. Υπερβολική αιμορραγία και/ή μεγάλες ουλές που προκαλούνται από την πίεση μπορεί να εμφανισθούν μετά από επεμβάσεις μείωσης των περιοχών του κρανίου που δεν έχουν μαλλιά.

Στις επεμβάσεις μεταμόσχευσης, υπάρχει ο κίνδυνος κάποια από τα μοσχεύματα να απορρηφθούν. Αν και είναι φυσικό οι τρίχες που βρίσκονται μέσα στους θήλακες να πέσουν πριν αρχίσει η νέα ανάπτυξη τριχών στη νέα τους θέση, μερικές φορές ο θήλακας του δέρματος πεθαίνει και η χειρουργική επέμβαση πρέπει να επαναληφθεί.

Μερικές φορές, οι ασθενείς με μοσχεύματα θήλακα παρατηρούν μικρά εξογκώματα στο κρανίο που σχηματίζονται στα σημεία της μεταμόσχευσης. Αυτές οι περιοχές μπορούν συνήθως να καλυφθούν με τα περιβάλλοντα μαλλιά.

Όταν η τριχόπτωση συνεχισθεί μετά την επέμβασης, τα μαλλιά μπορεί να εμφανίζουν μία αφύσικη όψη κατά τόπους τριχοφυϊας, ιδιαίτερα αν τα μαλλιά που τοποθετήθηκαν βρίσκονται διπλά σε περιοχές μαλλιών που εξακολουθούν να αραιώνουν.

Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειασθεί και άλλη χειρουργική επέμβαση.

Προγραμματίζοντας την επέμβασή σας

Η χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών είναι μία εξατομικευμένη επέμβαση. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας όλες τις χειρουργικές εναλλακτικές, βρείτε τον ιατρό που είναι έμπειρος σε όλους τους τύπους τεχνικών αντικατάστασης, καλύματα και προέκταση ιστών, όπως και σε μεταμοσχεύσεις.

Ψάξτε για άλλον ιατρό αν ο ιατρός σάς πει ότι έχει τελειοποιήσει μία τεχνική που 'τα κάνει όλα'.

Στην πρώτη σας επίσκεψη, ο χειρουργός θα αξιολογήσει την τριχοφυϊα και την τριχόπτωσή σας, θα μελετήσει το οικογενειακό σας ιστορικό τριχόπτωσης και θα σας ρωτήσει να είχατε υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών.

Ο χειρουργός θα σας κάνει επίσης ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής σας και θα συζητήσει μαζί σας για τις προσδοκίες σας και τους στόχους της χειρουργικής επέμβασης.

Ο γιατρός θα πρέπει επίσης να ελέγξει για τυχόν κλινικές παθήσεις που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση, όπως μη-ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση, προβλήματα πήξης του αίματος ή τάση σχηματισμού υπερβολικών ουλών.

Ενημερώστε τον ιατρό σας αν καπνίζετε ή παίρνετε κάποια φάρμακα, ιδιαίτερα ασπιρίνη ή άλλα που επηρεάσουν την πήξη του αίματος.

Εάν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε επέμβαση αντικατάστασης μαλλιών, ο χειρουργός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία της αναισθησίας, θα σας μιλήσει για τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και θα αναλύσει τους κινδύνους και το κόστος της επέμβασης.

Μην διστάσετε να ρωτήσετε τον ιατρό σας για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.

Βεβαιωθείτε ότι καταλάβατε ποιο είναι το σχέδιο του χειρουργού σας, ποιες διαδικασίες θα χρησιμοποιήσει και πόσο θα διαρκέσει η κάθε μία. Ζητείστε από τον ιατρό σας να σας δώσει μία ιδέα της εμφάνισής σας μετά την επέμβαση ή στην περίπτωση των μοσχευμάτων, μετά από κάθε στάδιο της θεραπείας.

Η προετοιμασία για την επέμβασή σας

Ο χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμασθείτε για την επέμβαση, όπως οδηγίες για τη διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη λήψη και αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων. Εάν ακολουθήσετε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες, η επέμβασή σας θα εξελιχθεί πιο ομαλά.

Εάν καπνίζετε, είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες πριν την επέμβαση. Το κάπνισμα αναστέλει τη ροή του αίματος στο δέρμα και μπορεί να παρεμποδίσει την επούλωση.

Θα πρέπει να κανονίσετε με κάποιον να σας μεταφέρει στο σπίτι σας μετά την επέμβαση. Φροντίστε να ξεκουράζεστε πολύ για 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση και ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει, αν χρειάζεται.

Πού θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση

Η χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών συνήθως πραγματοποιείται στο ιατρείο του χειρουργού ή σε χειρουργικό κέντρο εξωτερικών ασθενών. Σπανίως απαιτείται η εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Τύποι αναισθησίας

Η χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών, ανεξάρτητα της τεχνικής που θα χρησιμοποιηθεί, γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία μαζί με τη χορήγηση κάποιου ηρεμιστικού για να σας χαλαρώσει και να αισθάνεστε άνετα. Δεν θα αισθάνεστε πόνο στο κεφάλι σας, αλλά μπορεί να αισθάνεστε κάποιο τράβηγμα ή πίεση.

Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις όπου γίνεται προέκταση των ιστών ή χρήση καλυμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία. Εάν χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία, θα είστε κοιμισμένος σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση μικρών κομματιών μοσχεύματος από το κρανίο όπου υπάρχουν τρίχες από μία περιοχή λήψης τριχών και την επανατοποθέτησή τους σε μία περιοχή που υπάρχουν πολύ λίγα ή και καθόλου μαλλιά.

Τα μοσχεύματα διαφέρουν στο μέγεθος και το σχήμα. Τα στρογγυλά μοσχεύματα συνήθως περιέχουν περίπου 10-15 τρίχες. Τα πολύ μικρότερα μίνι-μοσχεύματα περιέχουν περίπου 2-4 τρίχες, ενώ το μίκρο-μόσχευμα 1-2 τρίχες. Τα μοσχεύματα σχισμής που τοποθετούνται σε σχισμές που δημιουργούνται στο κρανίο περιέχουν περίπου 4-10 τρίχες το καθένα.

Τα μοσχεύματα ταινίας είναι μακριά και λεπτά και περιέχουν 30-40 τρίχες.

Συνήθως, μπορεί να χρειασθούν αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις για να επιτευχθεί ικανοποιητική πυκνότητα, ενώ μεταξύ δύο επεμβάσεων συνιστάται διάλειμα επούλωσης μερικών μηνών. Μπορεί να χρειασθούν και δύο μήνες για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα με μία σειρά μεταμοσχεύσεων.

Το ποσοστό της κάλυψης που θα χρειαστείτε εξαρτάται μερικώς από το χρώμα και την υφή των μαλλιών σας.

Τα σκληρά, γκρίζα ή ανοιχτόχρωμα μαλλιά προσφέρονται για καλύτερη κάλυψη από τα λεπτά, σκουρόχρωμα μαλλιά. Ο αριθμός των μεγάλων θηλάκων που θα μεταμοσχευθούν την πρώτη φορά ποικίλει από άτομο σε άτομα, αλλά ο μέσος όρος είναι περίπου 50.

Για τα μινι-μοσχεύματα ή τα μικρο-μοσχεύματα, ο αριθμός μπορεί να φθάνει μέχρι και τα 700 σε κάθε επέμβαση.

Λίγο πριν την επέμβαση, οι τρίχες στην 'περιοχή λήψης τριχών' θα κοπούν κοντές ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα μοσχεύματα και να μπορούν να αφαιρεθούν. Για τα τοπικά μοσχεύματα, ο ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό όργανο που μοιάζει με σωλήνα που είναι φτιαγμένο από αιχμηρό ατσάλι άνθρακα και το οποίο κόβει το στρογγυλό μόσχευμα από την περιοχή λήψης τριχών, ώστε αυτό να επανατοποθετηθεί στην περιοχή που πρέπει να καλυφθεί, συνήθως στο μπροστινό τμήμα της γραμμής των μαλλιών.

Για άλλους τύπους μοσχεύματος, ο ιατρός θα χρησιμοποιήσει νυστέρι για να αφαιρέσει μικρά τμήματα από το κρανίο που έχουν τρίχες, τα οποία θα χωρισθούν σε πολύ μικρά τμήματα και θα μεταμοσχευθούν σε πολύ μικρές οπές ή σχισμές μέσα στο κεφάλι.

Όταν λαμβάνονται μοσχεύματα, ο ιατρός θα εγχύει περιοδικά μικρές ποσότητες φυσιολογικού ορού στο κεφάλι για να διατηρεί την κατάλληλη δερματική ισχύ.

Οι οπές στην περιοχή λήψης τριχών μπορεί να κλείσουν με ράμματα για τα τοπικά μοσχεύματα, ένα μόνο ράμμα μπορεί να κλείσει κάθε σημείο από όπου αφαιρέθηκε μόσχευμα. Για άλλους τύπους μοσχεύματος, θα δημιουργηθεί μία μικρή ευθεία ουλή.

Τα ράμματα συνήθως συγκαλύπτονται από τα περιβάλλοντα μαλλιά.

Για να διατηρηθεί υγιής κυκλοφορία στο κεφάλι, τα μοσχεύματα τοποθετούνται περίπου με διάστημα 1/8 της ίντσας ανάμεσά τους. Σε μεταγενέστερες επεμβάσεις, τα διαστήματα μεταξύ των θηλάκων θα γεμίσουν με πρόσθετα μοσχεύματα.

Ο ιατρός θα είναι πολύ προσεκτικός στην αφαίρεση και στην τοποθέτηση των μοσχευμάτων ώστε να βεβαιωθεί ότι τα μεταμοσχευθέντα μαλλιά θα βγουν με τη φυσιολογική φορά και ότι η ανάπτυξη των τριχών στις περιοχές λήψης τους δεν θα επηρεασθεί αρνητικά.

Ένα όργανο σε σχήμα σωλήνα κόβει στρογγυλά μοσχεύματα από την περιοχή λήψης τριχών τα οποία θα τοποθετηθούν στην περιοχή όπου επιθυμούμε την αντικατάσταση μαλλιών.
Αφού ολοκληρωθεί η λήψη των μοσχευμάτων, το κεφάλι θα καθαρισθεί και θα καλυφθεί με γάζες.

Για 1-2 ημέρες ίσως χρειασθεί να φοράτε έναν επίδεσμο πίεσης. Ορισμένοι ιατροί αφήνουν τους ασθενείς να αναρρώσουν χωρίς επιδέσμους.

Οι πλαστικοί χειρουργοί είναι οι πρωτοπόροι στην προέκταση ιστών, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνά στη διορθωτική χειρουργική για την αποκατάσταση εγκαυμάτων και τραυμάτων με σημαντική απώλεια δέρματος. Η εφαρμογή της στη χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, σημαντική κάλυψη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο διευρυντής ιστών κάνει το δέρμα του κεφαλιού, όπου υπάρχουν μαλλιά, να προεκταθεί σταδιακά.
Σε αυτή την τεχνική, μία συσκευή που μοιάζει με μπαλόνι, ο διευρυντής ιστών, τοποθετείται κάτω από τα τμήματα του κεφαλιού όπου υπάρχουν μαλλιά και που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της φαλάκρας.

Η συσκευή σταδιακά διογκώνεται με αλατόνερο σε διάστημα εβδομάδων, κάνοντας το δέρμα να επεκταθεί και να αναπτύξει νέα κύτταρα. Αυτό δημιουργεί ένα εξόγκωμα κάτω από το τμήμα του κεφαλιού που έχει μαλλιά, ιδιαίτερα μετά από μερικές εβδομάδες.

Όταν το δέρμα κάτω από τα μαλλιά έχει τεντωθεί αρκετά, τοποθετείται χειρουργικά πάνω από την φαλακρή περιοχή.
Όταν το δέρμα κάτω από τα μαλλιά έχει τεντωθεί αρκετά, συνήθως μετά από 2 μήνες από την πρώτη επέμβαση, πραγματοποιείται μια άλλη επέμβαση για να έρθει το προτεταμένο δέρμα από πάνω και να καλύψει την παρακείμενη φαλακρή περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέκταση ιστών, ζητείστε από τον πλαστικό χειρουργό σας το έντυπο της Αμερικάνικης Εταιρίας Πλαστικών Χειρουργών με τίτλο Προέκταση Ιστών : Δημιουργώντας Νέο Δέρμα από το Παλιό.

Χειρουργική με χρήση καλύματος : Η χειρουργική με χρήση καλύματος γίνεται με επιτυχία για περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτή η επέμβαση μπορεί να καλύπτει γρήγορα μεγάλες περιοχές φαλάκρας και εξατομικεύεται για κάθε ασθενή χωριστά.

Το μέγεθος του καλύματος και η τοποθέτησή του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους και τις ανάγκες του ασθενούς. Ένα κάλυμα μπορεί να κάνει τη δουλειά 350 ή περισσότερων τοπικών μοσχευμάτων.

Κατά τη χειρουργική με τη χρήση καλύματος, κόβεται ένα τμήμα της φαλακρής περιοχής του κεφαλιού και στη θέση του συρράβεται ένα κάλυμα από δέρμα όπου υπάρχουν μαλλιά.
Ένα τμήμα του φαλακρού τμήματος του κεφαλιού κόβεται και ένα κάλυμα δέρματος με μαλλιά σηκώνεται από την επιφάνεια ενώ ακόμα παραμένει κολλημένο από τη μια άκρη.

Το κάλυμα με τα μαλλιά τοποθετείται στη νέα του θέση και συρράβεται για να είναι σταθερό, ενώ παραμένει η αρχική του αιμάτωση.

Όπως θα αναρρώνετε, θα παρατηρήσετε ότι η ουλή καλύπτεται, τουλάχιστον εν μέρει, από μαλλιά που έχουν μετατοπισθεί και αναπτύσσονται στο απόλυτο άκρο της τομής.

Τα τελευταία χρόνια, οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στις τεχνικές των καλυμάτων, συνδυάζοντας τη χειρουργική καλύματος με τη μείωση του τμήματος του κεφαλιού που δεν έχει μαλλιά για να υπάρχει καλύτερη κάλυψη του μπροστινού τμήματος του κεφαλιού και πιο φυσιολογική γραμμή της ρίζας των μαλλιών.

Τα σχέδια που χρησιμοποιούνται στη μείωση του τμήματος του κεφαλιού που δεν υπάρχουν μαλλιά ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά όλα επιτυγχάνουν τον στόχο της ένωσης μαλλιών και κεφαλιού για να καλυφθούν οι φαλακρές περιοχές.

Μείωση των φαλακρών περιοχών : Αυτή η τεχνική ονομάζεται μερικές φορές χειρουργική προέκτασης του καλύματος επειδή τα τμήματα του κεφαλιού που έχουν μαλλιά τραβιώνται προς τα εμπρός ή 'προχωρούν' για να καλύψουν μία φαλακρή περιοχή.

Η μείωση των φαλακρών περιοχών χρησιμοποιείται στην κάλυψη των φαλακρών περιοχών στην κορυφή και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Δεν προσφέρεται για την κάλυψη των μπροστινών ριζών των μαλλιών. Αφού ενεθεί στο κεφάλι ένα τοπικό αναισθητικό, αφαιρείται ένα τμήμα της φαλακρής περιοχής.

Το σχήμα του τμήματος που θα αφαιρεθεί ποικίλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με τους στόχους του ασθενούς. Εάν απαιτείται μεγάλη κάλυψη, οι ιατροί συνήθως αφαιρούν ένα τμήμα του κρανίου σε σχήμα ανάποδου Υ. Τα αφαιρεθέντα τμήματα μπορεί επίσης να έχουν σχήμα U, μυτερό ωοειδές σχήμα ή κάποιο άλλο σχήμα.

Το δέρμα που περιβάλλει την περιοχή από όπου κόπηκε ένα τμήμα χαλαρώνει και τραβιέται ώστε να συνενωθούν τμήματα του κεφαλιού που έχουν μαλλιά και να συρραφούν. Σε αυτή τη φάση μάλλον θα αισθανθείτε έντονο τράβημα και ίσως κάποιο πόνο.

Μετά την επέμβαση

Το πώς θα αισθάνεστε μετά την επέμβαση εξαρτάται από την έκταση και την πολυπλοκότητά της. Τυχόν πόνος, υπερβολικά τεντωμένο δέρμα ή αίσθηση παλλόμενου μπορούν να ελεγχθούν με αναλγητικά που θα σας συστήσει ο ιατρός σας.

Εάν χρησιμοποιηθούν επίδεσμοι, αυτοί θα αφαιρεθούν, συνήθως, 1 ημέρα αργότερα. Μπορείτε να λούσετε απαλά τα μαλλιά σας 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Τα τυχόν ράμματα θα αφαιρεθούν σε 7-10 ημέρες. Μην ξεχάσετε να συζητήσετε με τον ιατρό σας για την πιθανότητα οιδήματος, εκχυμώσεων και παροχέτευσης.

Καθώς η έντονη άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στο κρανίο και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία των μεταμοσχευθέντων τριχών ή των τομών, ίσως σας ζητηθεί να αποφύγετε την έντονη άσκηση και τα σπορ επαφής για τουλάχιστον 3 εβδομάδες.

Ορισμένοι ιατροί συμβουλεύουν επίσης τους ασθενείς να αποφύγουν τη σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την επέμβαση.

Για να βεβαιωθείτε ότι οι τομές σας επουλώνονται σωστά, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας αρκετές φορές τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που θα λαμβάνετε σε αυτές τις επισκέψεις.

Η επιστροφή στα φυσιολογικά

Το πόσο σύντομα θα επιστρέψετε στις συνηθισμένες σας δραστηριότητες εξαρτάται από τη διάρκεια, την πολυπλοκότητα και τον τύπο της επέμβασης στην οποία υποβληθήκατε. Μπορεί να αισθάνεστε αρκετά καλά για να επιστρέψετε στην εργασία σας και να ασχοληθείτε με ήπιες δραστηριότητες μετά από μερικές ημέρες.


Πολλοί ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμοσχεύσεις (θήλακες ή άλλα μοσχεύματα) παρατηρούν με λύπη πως τα 'νέα' τους μαλλιά πέφτουν μέσα σε 6 εβδομάδες από την επέμβαση.

Να θυμάστε ότι αυτό είναι φυσιολογικό και σχεδόν πάντα προσωρινό. Αφού πέσουν τα μαλλιά, θα χρειασθούν άλλες 5-6 εβδομάδες για να αρχίσουν τα μαλλιά να αναπτύσσονται και πάλι. Μπορείτε να αναμένετε να μεγαλώνουν τα μαλλιά σας μισή ίντσα τον μήνα.

Διαδικασίες παρακολούθησης

Μπορεί να χρειασθείτε μία χειρουργική διαδικασία 'φινιρίσματος' για να επιτευχθεί μία πιο φυσική εμφάνιση, μετά την επούλωση των τομών. Μερικές φορές, αυτό συνεπάγεται ανάμιξη, ένα γέμισμα της γραμμής των ριζών των μαλλιών με ένα συνδυασμό μίνι-μοσχευμάτων, μίκρο-μοσχευμάτων ή μοσχευμάτων σχισμής.

Ή αν υποβληθήκατε στη διαδικασία καλύματος, στο κρανίο μπορεί να παραμένει ορατό ένα μικρό εξόγκωμα που ονομάζεται 'αυτί του σκύλου'. Ο ιατρός σας μπορεί να το αφαιρέσει χειρουργικά, αφού ολοκληρωθεί η επούλωση.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αναμένετε ότι θα χρειαστείτε μία επέμβαση φινιρίσματος. Ο χειρουργός μπορεί συνήθως να προβλέψει πόσο εκτεταμένη θα είναι η επαναληπτική χειρουργική επέμβαση.
Τα αποτελέσματα της χειρουργικής αντικατάστασης μαλλιών μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνισή σας και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα