Η γήρανση του προσώπου είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού βλαπτικών παραγόντων στο δέρμα, που δρουν αθροιστικά με το πέρασμα του χρόνου. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (φωτογήρανση), το κάπνισμα, το άγχος, η κακή διατροφή, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η κατάχρηση αλκοόλ είναι μερικοί από αυτούς.

Σαν αποτέλεσμα τα δομικά συστατικά του δέρματος, δηλαδή το κολλαγόνο, η ελαστίνη και οι γλυκοζαμινογλυκάνες καταστρέφονται σταδιακά. Οι λεπτές ρυτίδες και η φωτογήρανση αντιμετωπίζονται με διάφορες τεχνικές ανάπλασης του δέρματος, που στηρίζονται κυρίως σε κάποιο τρόπο καταστροφής των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος.

Για τις μεθόδους αυτές (π.χ. χημικό peeling, δερμοαπόξεση, Laser, μεσοθεραπεία ) θα ασχοληθούμε κάποια άλλη φορά.

Οι ρυτίδες εμφανίζονται στο πρόσωπο σαν αποτέλεσμα κυρίως της επανειλημμένης χρήσης των ‘μιμικών’ μυών του προσώπου, που συμβαίνει όταν εκφραζόμαστε, συσπώντας διαφορετικές ομάδες μυών ανάλογα με το συναίσθημα που εκφράζουμε (χαρά, λύπη, γέλιο, έκπληξη, αμηχανία, σκέψη κτλ).

Κάθε άνθρωπος εκφράζεται διαφορετικά, και έτσι οι ρυτίδες διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο, και φυσικά επιδεινώνονται στο ίδιο άτομο με τον χρόνο. Το μέτωπο, το μεσόφρυο (η περιοχή ανάμεσα στα φρύδια), τα πλάγια των ματιών (πόδι χήνας), το άνω χείλος (ρυτίδες καπνιστή) είναι μερικές από τις περιοχές που επηρεάζονται.

Στην αρχή οι ρυτίδες εμφανίζονται μόνο όταν το άτομο εκφράζεται, γι αυτό και λέγονται ρυτίδες έκφρασης. Με την συνεχόμενη έκφραση όμως οι ρυτίδες αυτές χαράζονται στο δέρμα και γίνονται μόνιμες. Οι αύλακες είναι διαφορετικές από τις ρυτίδες και ως προς τον μηχανισμό δημιουργίας τους και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Είναι φυσιολογικές εμβαθύνσεις διαφόρων περιοχών του προσώπου, που όμως με το πέρασμα της ηλικίας γίνονται πιο έντονες, κυρίως λόγω χαλάρωσης και πτώσης των ιστών. Οι κυριότερες αύλακες που παρατηρούνται είναι οι ρινοχειλικές (από το πλάι της μύτης ως το πλάι των χειλιών), και οι ‘γραμμές της πικρίας’ που συνεχίζουν κάτω από τα χείλη μέχρι το πηγούνι.

Χαρακτηριστικά το πηγούνι χάνει το ευθύ σχήμα του και το μάγουλο φαίνεται χαλαρωμένο και σε χαμηλή θέση. Το λίφτιγκ (ρυτιδεκτομή) είναι ο πιο ριζικός τρόπος για να αναστραφούν τα σημάδια του χρόνου από ένα πρόσωπο που μεγαλώνει σε ηλικία.

Τα αποτελέσματά του είναι πιο άμεσα, θεαματικά, και αντέχουν περισσότερο στον χρόνο.

Πολλές φορές όμως οι γυναίκες είτε δεν έχουν έντονα σημεία γήρανσης, είτε δεν είναι έτοιμες ψυχολογικά για μια μεγάλη επέμβαση, είτε τέλος θέλουν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν τα σημάδια του χρόνου με διάφορες θεραπείες ή μικρές χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν με τοπική αναισθησία.

Στά επόμενα άρθρα θα μιλήσουμε για τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ή και τις νεότερες και πολλά υποσχόμενες θεραπείες για την αντιμετώπιση των ρυτίδων ή των αυλάκων του προσώπου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού