Τα μυστικά της καλής ζωής; Διαβίωση σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε πάρκα. Ενασχόληση με τα φυτά και τα λουλούδια και πολύ μουσική. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, αυτά τα τρία μυστικά μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχολογική και τη βιολογική κατάσταση του ανθρώπου.

Η μετακόμιση από μία περιοχή δίχως χώρους πρασίνου σε μία άλλη, που διαθέτει μεγάλα πάρκα, ασκεί θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Όπως έδειξε μελέτη, ακόμα και τρία χρόνια έπειτα από τη μετακόμιση σε μία πιο «πράσινη» αστική περιοχή, η ψυχική υγεία των εθελοντών εξακολουθούσε να είναι καλύτερη από ό,τι πριν μετακομίσουν. Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, η διαβίωση σε αστικές περιοχές με χώρους πρασίνου περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους.

Σίγουρα η μουσική είναι ένας παράγοντας που βοηθά τον άνθρωπο να ηρεμήσει. Μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν, πως όταν ακούμε αλλά και όταν παίζουμε μουσική, ελαττώνεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται ο καρδιακός παλμός, περιορίζεται το στρες και αμβλύνονται το άγχος και η κατάθλιψη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως όσοι παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα και μεγαλώνοντας διατηρούν πιο οξείες τις νοητικές λειτουργίες τους.
Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η αρτηριακή πίεση των μουσικών είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν των συνομηλίκων τους που δεν παίζουν μουσική. Επίσης οι ηλικιωμένοι που παίζουν μουσική αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας από ό,τι οι συνομήλικοί τους που ασχολούνται με άλλα χόμπι.

Αλλά και η περιποίηση των φυτών στη βεράντα ή στους εσωτερικούς χώρους είναι ένας παράγοντας που προσφέρει ηρεμία. Η φροντίδα των φυτών, σύμφωνα με έρευνες, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο από το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες αλλά και το εγκεφαλικό, καθώς αποτελεί μία «ήπιας έντασης καρδιαγγειακή άσκηση. Η κηπουρική άλλωστε, είναι ένας καλός τρόπος για να χάσετε βάρος. Η κηπουρική καίει επίσης πολλές θερμίδες. Έρευνες έδειξαν ότι απασχόληση 30 λεπτών για φύτεμα, κλάδεμα ή χειροκίνητο ράντισμα, έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος άντρας να καίει σχεδόν 200 θερμίδες και η μέση γυναίκα σχεδόν 150.

Υπάρχουν όμως και άλλα οφέλη. Μελέτες δείχνουν πως όσοι ασχολούνται σχεδόν καθημερινά με την κηπουρική, έχουν μεγαλύτερη όρεξη για ζωή και κοιμούνται καλύτερα. Επίσης, έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή. Εάν έχετε πρόβλημα χρόνου και δεν μπορείτε να διαθέτετε μονομιάς όλη αυτήν την ώρα, μπορείτε να μοιράσετε την κηπουρική σας στα δύο, φροντίζοντας τα μισά φυτά το πρωί και τα υπόλοιπα το βραδάκι.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο