Για τους εφήβους, λίγα πράγματα είναι πιο σημαντικά από τις φιλίες τους. Και ο θάνατος ενός φίλου είναι ένα πολύ σοβαρό συναισθηματικό ζήτημα, το οποίο ένας έφηβος ίσως δεν είναι απολύτως σε θέση να κατανοήσει.

Ας είμαστε ειλικρινείς, όμως. Μπορεί ποτέ να κατανοήσει κάποιος απολύτως τον θάνατο; Ίσως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε, και να σταθούμε δίπλα στο παιδί μας ενώ περνάει από αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Ο θάνατος βρίσκεται γύρω μας και οι περιπτώσεις θανάτων εφήβων, λόγω ασθένειας, δυστυχημάτων ή και αυτοκτονιών είναι αρκετές.

Μιλήστε

Όταν κάποιος πεθαίνει, δεν ξέρουμε τι να πούμε. Αισθανόμαστε αμήχανα. Δεν πρέπει, όμως, να αφήσετε αυτή την αμηχανία να σας σταματήσει από το να μιλήσετε στο παιδί σας. Μην του δώσετε συμβουλές, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται. Πείτε του πως είστε δίπλα του αν νιώσει την ανάγκη να μιλήσει, και πείτε του πως θέλετε να μάθετε τι αισθάνεται, να καταλάβετε την δική του οπτική γωνία, καθώς ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται τον θάνατο με τον δικό του, προσωπικό τρόπο.

Να είστε παρών…

…ακόμα και όταν δεν χρειάζεται να μιλήσετε. Το παιδί σας δεν θα μπορεί πάντα να εκφραστεί, και πολύ πιθανό είναι να μην θέλει. Μην προσπαθήσετε να καλύψετε αυτή την σιωπή με λέξεις που δεν θα βοηθήσουν. Μια αγκαλιά, ή ακόμα και απλά η παρουσία σας στον χώρο, χωρίς να μιλάτε, θα πει πολλά.

Φροντίστε τις ανάγκες του

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το παιδί σας να συνεχίσει να φροντίζει τον εαυτό του ενώ πενθεί. Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται καλά, να τρώει σωστά. Όσο καλύτερη είναι η κατάσταση υγείας του παιδιού σας, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει τον χαμό του αγαπημένου του προσώπου. Είναι μια περίοδος γεμάτη στρες και έντονα συναισθήματα, αλλά στο τέλος, αυτό που έχει σημασία είναι πως αυτοί που μένουν πίσω πρέπει να φροντίσουν να είναι καλά.

Ενθαρρύνετε την επικοινωνία με φίλους

Στην εφηβεία, το παιδί αρχίζει να διαχωρίζει στο μυαλό του την οικογένεια από τους φίλους—και οι δεύτεροι αποκτούν πολύ μεγάλη σημασία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μετά από τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, η συναναστροφή με φίλους βοηθάει σε τεράστιο βαθμό στη διαχείριση του πένθους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να καλέσει φίλους στο σπίτι, αν θέλει, και δώστε τους χώρο και χρόνο να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, χωρίς να παρεμβαίνετε.

Αφήστε το παιδί σας να βιώσει τα αισθήματά του

Πρέπει να βρίσκεστε σε επιφυλακή αν οι αντιδράσεις του στον θάνατο αρχίζουν να γίνονται αυτοκαταστροφικές, όπως στην περίπτωση αυτοτραυματισμού ή κατάχρησης αλκοόλ/ ουσιών. Είναι, όμως, πολύ φυσιολογικό το παιδί σας να αντιδρά με διάφορους – όχι και τόσο συγκρατημένους – τρόπους.

Τιμήστε τις αναμνήσεις του

Το άτομο που πέθανε ήταν σημαντικό για το παιδί σας, και έτσι θα παραμείνει. Φωτογραφίες ή αναμνηστικά μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να κρατήσει τις όμορφες αναμνήσεις. Η ζωή δεν βγάζει πάντα νόημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να προχωράμε…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις