Το να κάνουμε όλα τα χατίρια του παιδιού μας, δηλαδή να του αγοράζουμε κάθε τι που δηλώνει ότι θέλει, δεν πρόκειται να το βοηθήσει να χτίσει σωστό χαρακτήρα. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να λέμε όχι στο παιδί μας, χωρίς ενοχές. Την ίδια στιγμή, πρέπει να του εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να ενδιαφερόμαστε τόσο για τα υλικά αγαθά, αλλά για άλλες αξίες.

Και, ναι, το παιδί σας δεν θα είναι πολύ ικανοποιημένο—στην αρχή. Είναι κάτι που σχεδόν όλοι οι γονείς πρέπει να περάσουν.

Περιορίστε τις διαφημίσεις

Τα παιδιά σας δεν πρέπει να βλέπουν πολλή τηλεόραση ούτως ή άλλως, αλλά θα ήταν καλό να προσέχετε πόσες διαφημίσεις βλέπουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να περιορίσετε την ώρα που περνάει το παιδί σας μπροστά από την τηλεόραση έστω κατά 1/3, το παιδί σας έχει 70% λιγότερες πιθανότητες να σας ζητήσει να του αγοράσετε κάτι που είδε.

Προσοχή στο πώς περνάτε τον χρόνο σας

Αντί να περνάτε χρόνο που θα μπορούσατε να δεθείτε με το παιδί σας πηγαίνοντάς το για ψώνια, κάντε πράγματα και δραστηριότητες που θα σας κάνουν καλό. Βγείτε μία βόλτα, βγείτε για περπάτημα ή τρέξιμο και παίξτε παιχνίδια μαζί.

Αυξήστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα έδειξε πως όσο περισσότερο ένα παιδί ενδιαφέρεται για τα υλικά αγαθά, τόσο πιο χαμηλή είναι η αυτοπεποίθησή του. Τα υλικά αγαθά δίνουν στο παιδί το μήνυμα ότι είναι ό,τι τους ανήκει, και όχι ο χαρακτήρας τους. Βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει πιο σίγουρο για τον εαυτό του, θυμίζοντάς του ότι είναι μοναδικό, και κάνοντάς του κομπλιμέντα όταν κάνει κάτι καλό.

Διδάξτε στο παιδί σας την αξία του να προσφέρει

Αντί να δίνετε στο παιδί σας συνεχώς καινούρια πράγματα, δείξτε του πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει. Κάντε μαζί του εθελοντισμό, και δώστε το καλό παράδειγμα. Μαζέψτε παλιά ρούχα ή παιχνίδια που δεν χρειάζεστε πλέον και δώστε τα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Βελτιώστε τον εαυτό σας

Δεν γίνεται να μεγαλώσετε ένα παιδί που δεν θα έχει υλιστική ιδεολογία αν είστε και οι ίδιοι υλιστές. Βελτιώστε τον εαυτό σας, ώστε το παιδί σας να παίρνει το σωστό παράδειγμα από εσάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα