Το κλάμα είναι συνηθισμένη  ανθρώπινη συνήθεια και μπορεί να προκληθεί από διαφορετικά συναισθήματα. Γιατί κλαίνε οι άνθρωποι;

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι το κλάμα ωφελεί το σώμα και την ψυχή και τα οφέλη αρχίζουν στη γέννηση, με το πρώτο κλάμα του μωρού. Ποια είναι τα οφέλη του κλάματος;

Αποτοξινώνει τον οργανισμό

Υπάρχουν 3 είδη δακρύων: Τα αντανακλαστικά, τα βασικά και τα συναισθηματικά.

Το αντανακλαστικό δάκρυ καθαρίζει τα υπολείμματα, όπως καπνό και σκόνη από τα μάτια. Τα βασικά δάκρυα λιπαίνουν τα μάτια και τα βοηθούν να προστατεύονται από τις λοιμώξεις. Τα συναισθηματικά δάκρυα μπορεί να έχουν οφέλη στην υγεία.

Ενώ τα βασικά δάκρυα περιέχουν 98% νερό, τα συναισθηματικά περιέχουν ορμόνες στρες και άλλες τοξίνες.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το κλάμα ξεπλένει τα παραπάνω από τον οργανισμό, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Βοηθά στην ανακούφιση

Το κλάμα μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους μηχανισμούς ανακούφισης.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κλάμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο βοηθά τον οργανισμό να ξεκουράζεται, καθώς και την πέψη. Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι άμεσα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά λεπτά δακρύων πριν κάποιος αισθανθεί τα χαλαρωτική επίδραση του κλάματος.

Αμβλύνει τον πόνο

Το κλάμα για μεγάλες περιόδους απελευθερώνει ωκυτοκίνη και ενδογενή οπιοειδή -ενδορφίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες που κάνουν κάποιον να αισθάνεται καλά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού και συναισθηματικού πόνου.

Όταν απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, ο οργανισμός ενδεχομένως μπαίνει σε στάδιο μουδιάσματος. Η ωκυτοκίνη μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση χαλάρωσης ή ευεξίας. Αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα του πώς το κλάμα είναι πράξη ανακούφισης.

Βελτιώνει τη διάθεση

Εκτός από το ότι συμβάλλει στη μείωση του πόνου, το κλάμα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση. Όταν κλαίτε με αναφιλητά παίρνετε πολλές αναπνοές δροσερού αέρα. Η εισπνοή τέτοιου αέρα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση και στη μείωση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου. Ο δροσερός εγκέφαλος είναι πιο ευχάριστος στον οργανισμό από τον ζεστό. Ως αποτέλεσμα, η διάθεση μπορεί να βελτιωθεί.

Προκαλεί συμπάθεια

Αν αισθάνεστε μελαγχολία, το κλάμα είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξετε στους γύρω σας ότι χρειάζεστε στήριξη. Πρόκειται για διαπροσωπικό όφελος. Από τότε που ήσασταν μωρό, το κλάμα ήταν συμπεριφορά προσκόλλησης. Η λειτουργία του είναι να λάβετε φροντίδα από τους άλλους. Το κλάμα βοηθά να χτίσετε το δίκτυο κοινωνικής στήριξης όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Βοηθά να ανακάμψετε από το πένθος

Το πένθος είναι μια διαδικασία. Αφορά περιόδους τύψεων, μουδιάσματος, ενοχών και θυμού. Το κλάμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την περίοδο του πένθους. Μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία του πένθους και στην αποδοχή της απώλειας ενός αγαπημένου ανθρώπου.

Καθένας περνά από τη διαδικασία πένθους με διαφορετικό τρόπο. Αν θεωρείτε ότι το κλάμα σας είναι υπερβολικό ή ότι αρχίζει να παρεμβάλλεται στην καθημερινότητά σας αναζητήστε τη γνώμη γιατρού.

Αποκαθιστά τη συναισθηματική ισορροπία

Το κλάμα δεν συμβαίνει μόνο ως απάντηση σε κάτι θλιβερό. Ορισμένες φορές μπορεί να κλαίτε όταν είστε ιδιαίτερα ευτυχισμένοι, τρομαγμένοι ή αγχωμένοι. Ερευνητές του Yale University πιστεύουν ότι το κλάμα με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως αποκαθιστά τη συναισθηματική ισορροπία. Όταν είστε ιδιαίτερα ευτυχισμένοι ή φοβισμένοι για κάτι και κλαίτε, αυτό μπορεί να είναι ο τρόπος του οργανισμού σας να αναρρώνει από την εμπειρία ενός δυνατού συναισθήματος.

Βοηθά το μωρό να αναπνεύσει

Το πρώτο κλάμα του μωρού είναι πολύ σημαντικό. Τα μωρά λαμβάνουν το οξυγόνο στη μήτρα μέσω του ομφάλιου λώροι. Όταν γεννιέται ένα παιδί, πρέπει να αρχίσει να αναπνέει μόνο του. Το πρώτο κλάμα είναι αυτό που βοηθά τους πνεύμονες του μωρού να προσαρμοστούν στον έξω κόσμο.

Το κλάμα επίσης βοηθά τα μωρά να καθαρίσουν επιπλέον υγρό στους πνεύμονες, τη μύτη και το στόμα.

Βοηθά το μωρό να κοιμηθεί

Το κλάμα ενδεχομένως βοηθά τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα. Σε μικρή έρευνα σε νεογνά, 43 συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ελεγχόμενο κλάμα για να βάλουν τα μωρά τους για ύπνο. Τα μωρά αφέθηκαν να κλαίνε για ορισμένα λεπτά πριν την παρέμβαση των γονέων. Το κλάμα αύξησε τη διάρκεια του ύπνου και μείωσε τον αριθμό των αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένα χρόνο αργότερα, το κλάμα δεν φάνηκε να αυξάνει το στρες στα μωρά ή να επηρεάζει αρνητικά το δεσμό γονέων- παιδιών.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια

Το κλάμα ως αντίδραση σε κάτι που σας κάνει ευτυχισμένους ή λυπημένους είναι φυσιολογικό και υγιεινό. Μην αποφεύγετε να χύνετε δάκρυα αν αισθάνεστε αυτή την ανάγκη. Ωστόσο, το υπερβολικό κλάμα είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Αν το κλάμα αρχίζει να παρεμβάλλεται στις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης.

Είναι εντάξει να κλαίτε. Μπορεί ακόμα και να είναι ωφέλιμο. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να κλάψετε μη συγκρατείτε τα δάκρυά σας. Τα δάκρυα είναι φυσιολογικός, υγιής τρόπος να εκφράζετε συναισθήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως