Με το να αγκαλιάζεστε τακτικά, σε καθημερινή βάση, βοηθάτε τον οργανισμό σας να παραμένει υγιής. Και αν δεν είστε ο τύπος ανθρώπου που δεν του αρέσουν οι αγκαλιές, ένα χάδι ή ένα άγγιγμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

"Τα οφέλη της κίνησης του δέρματος-όπως συμβαίνει με το μασάζ, το αγκάλιασμα, τη γιόγκα, το γρήγορο περπάτημα, το πλύσιμο του σώματος με σφουγγάρι- είναι πολλά. Βελτιώνεται η σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση του πόνου, του άγχους και της κατάθλιψης", εξηγεί η Tiffany Field , PhD, διευθύντρια του Ινστιτούτου Touch Research στο τμήμα παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Η βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας από τα ανθρώπινα αγγίγματα είναι τόσο περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, αποτέλεσε τη βάση της σταδιοδρομίας της Field και μια συνεχή πηγή προσωπικού ενδιαφέροντος. Διεξάγει έρευνα, η οποία χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τον March of Dimes και αρκετές εταιρείες, σχετικά με τις επιπτώσεις εναλλακτικών θεραπειών όπως η θεραπεία μασάζ σε ιατρικές και ψυχολογικές καταστάσεις. Η Fields και η ομάδα του Ινστιτούτου Touch έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 μελέτες σχετικά με τις αγκαλιές, το κράτημα των χεριών, τη θεραπεία μασάζ και τη γιόγκα τόσο σε υγιείς όσο και σε ασθενείς με ιατρικές και ψυχιατρικές παθήσεις.

Το νευρικό σας σύστημα χαλαρώνει

Ουσιαστικά, η πίεση των χεριών από μία αγκαλιά (ή ακόμα και ένα χάδι στην πλάτη) δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας να μειώσει τα επίπεδα στρες. "Καθώς μετακινείται το δέρμα, η διέγερση των δεκτών πίεσης κάτω από το δέρμα αυξάνει την πνευμονογαστρική δραστηριότητα", λέει η Fields. 

Θα βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας

Ένα νευρικό σύστημα που βρίσκεται σε μια πιο ζεν κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης καρδιακής συχνότητας και ενός πιο χαλαρωτικού μοτίβου εγκεφαλικών κυμάτων, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον αντίκτυπο του κρυολογήματος. Μια μελέτη του 2014  έδειξε ότι η κοινωνική υποστήριξη, με τη μορφή αγκαλιάσματος, οδήγησε σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα του ιού του κρυολογήματος στους να ανθρώπους που αρχικά ένιωθαν άγχος λόγω διαπροσωπικών συγκρούσεων. Το αγκάλιασμα φάνηκε να παρέχει ένα ρυθμιστικό αποτέλεσμα μεταξύ του στρες που σχετίζεται με τη σύγκρουση και την ευαισθησία σε μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. "Οι ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, μειώνονται και έτσι αυξάνονται τα κύτταρα-φυσικοί δολοφόνοι", λέει η Field. "Αυτά σκοτώνουν τα βακτηρίδια, τους ιούς, ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα."

Ίσως και να κοιμάστε καλύτερα

Κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι, αλλά αγγίζεστε; Προσπαθήστε να αγκαλιαστείτε λίγο πριν κοιμηθείτε. Μόνο 10 λεπτά αγγίγματος μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο καλά, λέει η NSF.

Λίγη σωματική επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και τις αισθητηριακές σας εμπειρίες.

"Πολλοί άνθρωποι κάνουν μασάζ και γιόγκα εξαιτίας του πόνου", λέει η Field. "Έχουμε διαπιστώσει ότι οι πρακτικές που περιλαμβάνουν τη μετακίνηση του δέρματος οδηγούν σε πιο βαθύ και αποκαταστατικό ύπνο που οδηγεί σε μείωση του πόνου επειδή παράγεται λιγότερη ουσία Ρ-νευροδιαβιβαστή η οποία εμπλέκεται στα αισθήματα του πόνου".

Ορμόνες χαράς μπορεί να κυκλοφορήσουν σε όλο το σώμα

«Τα βιοχημικά αποτελέσματα της αφής περιλαμβάνουν την αυξημένη σεροτονίνη - το φυσικό αντικαταθλιπτικό του σώματος - και την αυξημένη ωκυτοκίνη - την ορμόνη αγάπης», λέει ο Field.

Υπάρχουν καλά νέα και για τα ζευγάρια: Τα υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης συνδέονται με την καλύτερη αντίληψη της στήριξης και ευγνωμοσύνης που παίρνουμε από τον σύντροφό μας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, η ωκυτοκίνη, η οποία είναι γνωστό ότι είναι σημαντική στη σύνδεση μεταξύ μητέρας και παιδιού, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στις σχέσεις ενηλίκων.

Επίσης, για τους ανθρώπους έχουν βιώσει μόλις μια αψιμαχία, το αγκάλιασμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης ή τουλάχιστον τις πιθανότητες να επηρεαστεί η διάθεσή τους. Σε μια μελέτη του 2018 σε περισσότερους από 400 ενηλίκους, που δημοσιεύθηκε στο PLoS One, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να νιώθουν κατάθλιψη ή αδιαθεσία τις ημέρες που είχαν συγκρούσεις (όπως θα περίμενε κανείς). Ωστόσο, οι αγκαλιές φάνηκαν να συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων να προκληθεί αρνητική επίπτωση στη διάθεση από τη σύγκρουση. Αυτό φάνηκε να ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Το αγκάλιασμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της διάθεσης

"Τα οφέλη για τον άνθρωπο που προσφέρει την αγκαλιά του σε κάποιον μπορούν να είναι ακόμη μεγαλύτερα από το άτομο που τη λαμβάνει", λέει η ψυχολόγος Aline Zoldbrod. 

Μόνο όμως αν συμπαθείτε ο ένας τον άλλο...

"Τα σώματά μας, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να επιθυμούν την αφή, δεν απολαμβάνουν να τα αγγίζουν άνθρωποι που δεν μας αρέσουν ή άνθρωποι που φοβόμαστε", προσθέτει η Zoldbrod.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου