Αίτια

Ειδικοί πιστεύουν ότι η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή σχετίζεται με έλλειψη έκθεσης στο φως της ημέρας, γεγονός που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται καλά την άνοιξη και το καλοκαίρι και αρχίζουν να έχουν προβλήματα μόνο όταν μικραίνουν οι μέρες.

Συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για αισθήματα θλίψης, έλλειψης ενέργειας, κούρασης, χαμηλού ηθικού και κατάθλιψης. Ορισμένοι διαπιστώνουν επίσης ότι ο ύπνος τους είναι διαταραγμένος, τρώνε λιγότερο ή περισσότερο από ότι συνήθως και έχουν απουσία ερωτικής διάθεσης.

Συνήθως, τα συμπτώματα αρχίζουν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου και σχεδόν πάντα εξαφανίζονται αυτόματα με τον ερχομό της άνοιξης και την αύξηση των φωτεινών ωρών.

Ποιος επηρεάζεται

Έως ένας στους είκοσι ανθρώπους πιστεύεται ότι επηρεάζεται από τη διαταραχή, με τις γυναίκες να έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να επηρεαστούν σε σχέση με τους άντρες. Άνθρωποι νεώτερης ηλικίας, ειδικά όσοι είναι μεταξύ 18 και 40 ετών είναι περισσότερο πιθανό να υποφέρουν.

Επειδή οι μέρες μικραίνουν όσο βορειότερα ανεβαίνουμε…η διαταραχή είναι περισσότερο συνήθης στις βόρειες χώρες.

Η ανησυχία σχετικά με τη δουλειά, τις σχέσεις ή την οικονομική κατάσταση μπορεί να καταστήσει περισσότερο πιθανή τη διαταραχή.

Αντιμετώπιση

Να εκτίθεστε σε άφθονο ηλιακό φως. Το τεχνητό φως, επίσης, μπορεί να βοηθήσει.

Συμβουλευτική, άσκηση και χρόνος σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει. Ανεβάστε τη διάθεσή σας με την ανάπαυση, τη χαλάρωση, την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή.

Η αγωγή με αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]