Γράφει ο Δημήτρης Καραγιώργος

Σε «σταυρόλεξο» για δύσκολους λύτες εξελίσσεται ο οργασμός στις γυναίκες! Μία στις τέσσερις Ελληνίδες δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα κορύφωσης κατά τη σεξουαλική πράξη. Μία στις έξι έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που αναφέρουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση 3.523 τηλεφωνικών κλήσεων που έκαναν γυναίκες ηλικίας 16 έως 82 ετών στο Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Σχετική ανάλυση με τα αποτελέσματα της καταγραφής του Κέντρου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘Journal of Sexual Medicine’, στην οποία παρουσιάζεται η στάση των Ελληνίδων απέναντι σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Τα τρία συχνότερα προβλήματα που αναφέρουν οι γυναίκες, είναι προβλήματα οργασμού (25,6%), μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας (16,9%) και πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή (6,1%), ενώ το 40% των παντρεμένων γυναικών ανέφερε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία σε σχέση με τις ελεύθερες.

Οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 49 ετών έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα (εξαπλάσια) να εμφανίσουν προβλήματα με την σεξουαλική κορύφωση σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες, ενώ ακολουθούν οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών με πενταπλάσια πιθανότητα.

Εκτός από τα θέματα σεξουαλικής υγείας, οι Ελληνίδες αναζητούν στο Κέντρο ενημέρωση και απαντήσεις και σε άλλα θέματα. Το πιο συχνό από αυτά είναι τα προβλήματα σχέσεων με τον σύντροφο (10%) και ο τρόπος που συντελούν στην εμφάνιση ή προκύπτουν εξαιτίας μιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Σημαντικό, επίσης, είναι το ποσοστό των Ελληνίδων που έχει ανάγκη να ενημερωθεί για το πώς λειτουργεί σεξουαλικά το σώμα τους (9,9%), αλλά και το πώς η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική και την αναπαραγωγική τους υγεία (9%).

Το 40% των τηλεφωνημάτων έγινε από γυναίκες ηλικίας 20 έως 29 ετών και ακολουθούν οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών (28%) και 40 έως 49 ετών (14%). Οι γυναίκες 60 έως 79 ετών έχουν πραγματοποιήσει ένα πολύ μικρό ποσοστό των κλήσεων (2,8%), στοιχείο το οποίο αντανακλά ενδεχομένως την αδυναμία των ατόμων που ανήκουν σε μια άλλη γενιά, να τολμήσουν να ενδιαφερθούν για την σεξουαλικότητά τους και το πώς λειτουργεί το σώμα τους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι μία στις τρεις απ΄ όσες επικοινώνησαν με το Κέντρο είχε τολμήσει να μιλήσει με τον γιατρό της σχετικά με τα θέματα που την απασχολούσαν.

Τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν για την χώρα μας, δείχνουν  ότι οι πιο συνήθεις λόγοι που γίνονται αιτία να αποφύγει μια γυναίκα τη συζήτηση θεμάτων σεξουαλικής υγείας με έναν γιατρό είναι ότι ντρέπεται να το εκφράσει (22%), θεωρεί πως ίσως ο γιατρός της δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημά της(17%) ή πως δεν σκέφτηκε πως η σεξουαλική υγεία είναι κομμάτι της υγείας της (12%)! 

Το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας αποτελεί μη κερδοσκοπικό φορέα της Ελλάδας και φιλοξενείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2310 99 90 99.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο