Στα σεξουαλικά προβλήματα που μπορεί να συναντήσει ένας άντρας περιλαμβάνονται το πρόβλημα διατήρησης της στύσης, η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, η ανικανότητα επίτευξης οργασμού και η πρόωρη εκσπερμάτιση.

Στυτική διαταραχή

Ο όρος στυτική διαταραχή μπήκε στο λεξιλόγιό μας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν πρωτοεμφανίστηκε το μικρό μπλε χαπάκι.

Η στυτική διαταραχή ορίζεται ως ‘ανικανότητα επίτευξης ικανοποιητικής στύσης για σεξουαλική δραστηριότητα’.

Σύμφωνα με έρευνα, άντρες μεταξύ 50 και 59 ετών έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στύσης σε σύγκριση με άντρες ηλικίας 18 έως 29 ετών.

Αν και υπάρχουν εγκεκριμένα χάπια για την αντιμετώπιση της πάθησης και μεγάλη δημοσιότητα για το πρόβλημα, πολλοί άντρες δεν αναζητούν αγωγή. Αυτό είναι λάθος.

Αρκετά συχνά, η αιτία της στυτικής διαταραχής συνδέεται με άλλο πρόβλημα υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη ή οι διαταραχές του θυρεοειδούς.

Ακόμα και το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και ορισμένα φάρμακα μπορούν να κρύβονται πίσω από τη στυτική διαταραχή.
Αν παρουσιάζετε στυτική διαταραχή επισκεφτείτε γιατρό. Ακόμα και αν δεν υπάρχει θέμα υγείας, υπάρχουν επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος, από χάπια μέχρι συμπληρώματα τεστοστερόνης, ενέσεις, αντλίες κενού, εμφυτεύσιμες συσκευές και ψυχοθεραπεία, με βάση την αιτία και το επιθυμητό κλινικό αποτέλεσμα από την αγωγή.

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Σε αντίθεση με τη στυτική διαταραχή, η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει σε άντρες όλων των ηλικιών σε περίπου ίδιο ποσοστό, με μελέτες να αποκαλύπτουν ότι επηρεάζει 1 στους 3 έως 1 στους 5 άντρες.

Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία. Ωστόσο, υπάρχει υποδιάγνωση και υποθεραπεία της πάθησης, επειδή πολλοί άντρες απλώς δεν μιλούν στον γιατρό τους. Νιώθουν αμηχανία, δεν πιστεύουν ότι η αγωγή θα βοηθήσει ή ανησυχούν ότι θα εμφανίσουν εξάρτηση από τα φάρμακα για να μπορούν να αποδώσουν.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για τις διαθέσιμες επιλογές.

Έλλειψη επιθυμίας

Φαίνεται πως η σεξουαλική επιθυμία των αντρών μπορεί να μειωθεί με την ηλικία. Παρόλα αυτά, σουηδική έρευνα που αξιολόγησε τη σεξουαλική υγεία των αντρών μεταξύ 50 και 80 ετών, ανακάλυψε ότι σχεδόν όλοι- άσχετα από την ηλικία τους- θεωρούσαν το σεξ ως σημαντικό κομμάτι της ζωής τους.

Αν ένας άντρας έχει χάσει την ερωτική του επιθυμία, θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επηρεάσουν την επιθυμία του, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η τεστοστερόνη- από συμπληρώματα- μπορεί ενδεχομένως να βελτιωθεί στους άντρες.
Άλλες παθήσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν την επιθυμία, όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος, η κατάθλιψη, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νόσος Πάρκινσον.
Μιλήστε με τον γιατρό για την επίλυση του προβλήματος.

Εκτός από την εξέταση της σωματικής και ψυχικής υγείας μπορεί το ζευγάρι να επισκεφτεί ειδικό. Το σεξ είναι πολύ σημαντικό για τους άντρες και με βάση την έρευνα, συχνά πιο σημαντικό από ότι είναι στις περισσότερες γυναίκες.

Καθώς οι άντρες μπορεί να έχουν δυσκολία να μιλήσουν για το πρόβλημα, αξίζει η σύντροφος να βοηθά τον άντρα να βρει τον κατάλληλο γιατρό που θα μπορεί να το διορθώσει. Ο γιατρός μπορεί να επέμβει αποτελεσματικά για να βελτιώσει τη σεξουαλική υγεία του άντρα και τη γενική του ευεξία.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας