Υπάρχουν δύο τύποι ιού έρπητα των γεννητικών οργάνων: ο τύπος 1 και ο τύπος 2. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο ιός μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Εάν υπάρχει φλεγμονή κατά τη διάρκεια του τοκετού, το νεογνό μπορεί να υποστεί σοβαρές βλάβες της υγείας του.

Συνήθη συμπτώματα

Ένα επαναλαμβανόμενο εξάνθημα με σωρό από φυσαλιδώδη έλκη εμφανίζεται στο αιδοίο, το πέος, το στόμα , τον πρωκτό, τους γλουτούς, ή αλλού στο σώμα, υπάρχει πόνος και δυσανεξία γύρω από την φλεγμένουσα περιοχή, φαγούρα, καύσος  κατά την ούρηση, πυρετός, πονοκέφαλος  και γενική καταβολή.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται από 2-20 μέρες μετά την μόλυνση αλλά μπορεί να περάσουν και χρόνια πριν εμφανισθεί το πρώτο επεισόδιο.

Οι επανεμφανίσεις συνδέονται συνήθως με την ψυχική και φυσική κατάσταση. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων είναι σπουδαίο να τηρηθούν απαρέγκλιτα μερικοί κανόνες υγιεινής. Πλένετε συχνά τα χέρια σας και μην ακουμπάτε τις πληγές.

Εάν ακουμπήσετε τις πληγές κατά λάθος, πλύνετε αμέσως τα χέρια σας.
Να είστε όταν ακουμπάτε τους φακούς επαφής. ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πώς μεταδίδεται

Πιάσιμο, σεξουαλική επαφή (συμπεριλαμβανομένου του φιλιού) κολπική, πρωκτική ή στοματική.
Ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί από τον ένα σύντροφο στον άλλο, ή από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο, οσάκις συμβεί επαφή με τον ιό.

Ο έρπης είναι περισσότερο μεταδοτικός από την στιγμή που εμφανίζονται οι φυσαλίδες μέχρι που να επουλωθούν τελείως και να πέσουν τα κάπαλα.

Δυστυχώς, τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να μεταδίδουν και την περίοδο που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα

Διάγνωση

Μπορεί να μπερδευτεί με τη σύφιλη, το μαλακό έλκος και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η εξέταση των πληγών και η εργαστηριακή εξέταση του υγρού από τις πληγές είναι μεγάλης σπουδαιότητας.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει. Τα συμπτώματα μπορεί να ανακουφισθούν και ο αριθμός των υποτροπών μπορεί να ελαττωθεί με ένα φάρμακο.

Προστασία

Οι σύντροφοι θα πρέπει να αποφεύγουν την ερωτική συνεύρεση από την ώρα που βλέπουν ότι πάνε να εμφανισθούν οι φυσαλίδες μέχρι την ώρα που θα εξαφανισθούν πλήρως και τα κάπαλα έχουν πέσει τελείως από τις πληγές. Το προφυλακτικό προσφέρει κάποια προστασία όταν ο ιός δεν είναι ενεργής.