Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από ποικίλους βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και το κάπνισμα. Δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη, αν αναλογιστούμε πως ο καπνός βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, και η στυτική δυσλειτουργία είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής αιμάτωσης του πέους. Τα καλά νέα είναι πως, αν κόψουμε το κάπνισμα, η αγγειακή μας υγεία θα βελτιωθεί, όπως και οι σεξουαλικές μας επιδόσεις.

Πώς σχετίζεται το κάπνισμα με τα αιμοφόρα αγγεία;

Έχουμε ακούσει πολλά για τους κινδύνους του καπνίσματος, για κάθε μέρος του σώματός μας. Τα χημικά στον καπνό του τσιγάρου βλάπτουν την εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων και προξενούν προβλήματα στη λειτουργία τους. Αυτά τα χημικά, επίσης, βλάπτουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά, και πολλούς άλλους ιστούς στο σώμα.

Ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας λόγω του καπνίσματος έχει να κάνει με την επίδραση αυτών των χημικών στα αιμοφόρα αγγεία του πέους. Όταν οι αρτηρίες του πέους διαστέλλονται και γεμίζουν αίμα, τότε υπάρχει στύση. Ακόμα και αν το νευρικό σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό και στέλνει στις αρτηρίες του πέους το σήμα η στύση μπορεί να είναι αδύνατη αν τα αιμοφόρα αγγεία δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Τι λένε οι έρευνες;

Η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή στους άνδρες προχωρημένης ηλικίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε. Σε μια μελέτη του 2005, οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν πως οι καπνίζοντες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν. Επιπλέον, φαίνεται πως στους περισσότερους νεότερους ενήλικες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, το κάπνισμα είναι η αιτία. Με το να κόψουμε το κάπνισμα, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν. Πρέπει να προσέξετε ορισμένους παράγοντες, όμως:

  • Η ηλικία
  • Η ύπαρξη στυτικής δυσλειτουργίας πριν ξεκινήσετε το κάπνισμα
  • Άλλα προβλήματα υγείας

Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική υγεία ενός άνδρα, και να αποτελούν εξίσου μέρος του προβλήματος.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Μπορεί να είναι άβολο να συζητήσετε για τη στυτική δυσλειτουργία με τον γιατρό ή την σύντροφό σας, αλλά όσο πιο σύντομα αντιμετωπίσετε το ζήτημα, τόσο γρηγορότερα θα βρείτε μια λύση. Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ κοινό πρόβλημα, και δεν πρέπει να νιώθετε ντροπή. Πρέπει, όμως, να πάρετε απόφαση ότι ίσως χρειαστεί να κόψετε το κάπνισμα.

Αν έχετε δοκιμάσει να σταματήσετε το κάπνισμα στο παρελθόν και αποτύχατε, μην απελπίζεστε. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια άλλη τακτική. Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:

  • Προσέξτε τι σας κάνει να θέλετε να καπνίσετε. Καπνίζετε συνοδεία καφέ, αλκοόλ;
  • Ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας. Το κάπνισμα είναι σοβαρός εθισμός και δεν είναι ντροπιαστικό να παραδεχθείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια.
  • Μιλήστε με τον γιατρό σας για φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν καπνιστές να το κόψουν.
  • Βρείτε εναλλακτικές για το κάπνισμα, καθώς και δραστηριότητες που θα σας αποσπάσουν την προσοχή από την ανάγκη για ένα τσιγάρο. Η γυμναστική είναι πολύ καλή επιλογή.
  • Να είστε έτοιμοι για στερητικό σύνδρομο, αλλά και για την πιθανότητα να ενδώσετε. Αν δεν αντέξετε κάποια μέρα και καπνίσετε ένα τσιγάρο, δεν σημαίνει πως αποτύχατε. Συνεχίστε να προσπαθείτε.