Η γυναίκα που αντιμετωπίζει και βιώνει το στυτικό πρόβλημα του συντρόφου, αρχικά δεν αντιδρά, φοβούμενη ότι θα τον προσβάλλει μιλώντας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, και περιμένει ο ίδιος να μιλήσει για αυτό. Ο άντρας, από την άλλη, που χρεώνεται το σεξουαλικό πρόβλημα, νιώθει άσχημα και αποφεύγει ακόμα και να μιλήσει για αυτό περιμένοντας ευλαβικά ότι θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση, ελπίζοντας ότι είναι κάτι παροδικό. 

Η σιωπή είναι συνήθως η πρώτη αντίδραση της γυναίκας, η οποία παράλληλα νιώθει ενοχή, ότι κάτι συμβαίνει με αυτή, με τη σχέση ή ότι δεν προκαλεί τα ίδια ερωτικά συναισθήματα στον σύντροφό της όπως παλιά. Συναισθήματα απογοήτευσης, ματαίωσης, η αίσθηση ότι δεν είναι ποθητή από το σύντροφο, στενοχώρια, μπέρδεμα, είναι κάποιες αντιδράσεις που ακολουθούν και δημιουργούν φανερή συναισθηματική αναστάτωση. Αρχίζουν να γεννιούνται υποψίες για ύπαρξη άλλης γυναίκας και το παιχνίδι της αγωνίας και των αναπάντητων ερωτημάτων ξεκινά.

Η γυναίκα, κινούμενη από αγωνία, πολλές φορές αρχίζει και ζητά περισσότερο σεξ, προσπαθεί να γίνει πιο ερωτική και προκλητική και ενδεχομένως να αρχίσει να γίνεται επίμονη, γιατί πιστεύει ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Το μόνο που καταφέρνει βέβαια είναι να τροφοδοτήσει το άγχος και το στυτικό πρόβλημα, αφού ό άντρας νιώθει ότι περιμένει από εκείνον να το επιλύσει άμεσα, χωρίς ο ίδιος να ξέρει τον τρόπο.

Τότε η γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει τις ερωτήσεις για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, αν είναι η ίδια υπεύθυνη, αν θα ξανασυμβεί και τι μπορούν να κάνουν για να αποτρέψουν το πρόβλημα. Ο άντρας στα ερωτήματα αυτά, ανήμπορος και ο ίδιος να τα απαντήσει αφού ουσιαστικά δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει, θυμώνει, νιώθει ότι δέχεται επίθεση και αποσύρεται από τη σύντροφο αλλά και από τη σεξουαλική επαφή ή πολλές φορές από οποιαδήποτε σωματική επαφή ή ακόμα και άγγιγμα.

Η πίεση που νιώθει ο άντρας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση να ζητήσει βοήθεια επηρεάζει σημαντικά τη ζωή του ζευγαριού. Η γυναίκα αρχίζει επιτακτικά να ζητά από τον άντρα να λάβει βοήθεια, ο ίδιος συνήθως αρχικά αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε κίνηση και το πρόβλημα αρχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Η γυναίκα, αδύναμη να διαχειριστεί το σεξουαλικό πρόβλημα αποσύρεται με τη σειρά της, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλον, όχι μόνο σεξουαλικά αλλά συναισθηματικά, και όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποξένωση ή ακόμα και σε χωρισμό. Ένας φαύλος κύκλος δυσθυμίας, στενοχώριας, απογοήτευσης και μοναξιάς δημιουργείται με αναμενόμενες συνέπειες στη σχέση.
Πολλοί άντρες φτάνουν στο γραφείο του ειδικού όταν τεθεί θέμα διαζυγίου ή αφού έχουν χωρίσει από τη σχέση τους, αφού η γυναίκα έχει φτάσει στα όριά της, δεν δέχεται πλέον να κάνει υπομονή και βάζει τέλος στο μαρτύριο που το στυτικό πρόβλημα έχει δημιουργήσει.

Αρκετές γυναίκες έρχονται και μόνες τους για να ζητήσουν τη βοήθειά μου για το πώς να διαχειριστούν την κατάσταση άρνησης του συζύγου ή του συντρόφου, γιατί είναι κάτι που τους δημιουργεί βάρος και προβληματισμό για το πώς να βγουν από το τούνελ. Είναι το πρώτο βήμα για να ζητήσει βοήθεια και ο σύντροφος.

Το σεξουαλικό πρόβλημα δεν πρέπει να τρομοκρατεί τον άντρα ούτε τη γυναίκα ούτε το ζευγάρι. Η σύμπνοια και η συνεργασία μεταξύ τους σίγουρα θα διώξει το πρόβλημα πιο γρήγορα.

Η λύση υπάρχει, αρκεί να ζητηθεί η βοήθεια αρχικά από γιατρό για να εξακριβωθεί αν υπάρχει και οργανικό αίτιο, και στη συνέχεια, το ζευγάρι σε συνεργασία με τον ειδικό ψυχολόγο με τη συνδρομή ειδικών ασκήσεων και ατομικών συνεδριών του άντρα ή ακόμα και θεραπεία ζευγαριού αν τα πράγματα είναι τεταμένα, μπορεί να νικήσει το πρόβλημα και να επανέλθει στην φυσιολογική του σεξουαλική ζωή με χαρά, απόλαυση και ηδονή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια