Είναι το σεξ πραγματικά σημαντικό;

Καθώς όλο και περισσότερες έρευνες πραγματοποιούνται σχετικά με το θέμα, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το σεξ είναι απαραίτητο για την ευεξία του ανθρώπου. Το σεξ μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Σύμφωνα με την Δρ. Irwin Goldstein, Διευθύντρια της Σεξουαλικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Alvarado, εάν διαβάσετε τις τελευταίες έρευνες, "δεν μπορείτε να καταλήξετε σε κάτι άλλο εκτός από το ότι πρέπει να έχετε σεξουαλική δραστηριότητα".

Οι έρευνες που έγιναν εντόπισαν μερικά συγκεκριμένα και εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την υγιή και δραστήρια σεξουαλική ζωή.

Το σεξ καταπολεμά τα κρυολογήματα και τη γρίπη

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Wilkes, οι άνθρωποι που κάνουν σεξ μερικές φορές την εβδομάδα τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερες ποσότητες της ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) από ό, τι εκείνοι που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Τι σημαίνει αυτό; "Η IgA είναι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του κρυολογήματος και της γρίπης", λέει ο Carl Charnetski, ένας από τους ερευνητές της μελέτης Wilkes.

Το σεξ καίει θερμίδες

Το σεξ αυξάνει τη ροή του αίματος. Με απλά λόγια, το σεξ είναι μια μορφή άσκησης και είναι πιο διασκεδαστικό από το να τρέχετε στο τετράγωνο γύρω από το σπίτι σας. Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού The New England Journal of Medicine, ένας άντρας στην ηλικία των 35 θα μπορούσε να καταναλώσει 21 kcal κατά τη διάρκεια της επαφής. Είναι καλύτερη άσκηση από το  να κάθεστε στον καναπέ μπροστά από την τηλεόρασή σας.

Το σεξ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια ενεργή σεξουαλική ζωή συνδέεται στενά με περισσότερα χρόνια ζωής. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι  μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιακών παθήσεων. Το 2010, το New England Research Institute διενήργησε μια τεράστια μελέτη. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Το σεξ ρυθμίζει τα επίπεδα ορμονών

Γιατί πρέπει να σας ενδιαφέρει; Μεταξύ άλλων, ένα υγιές προφίλ ορμονών προάγει τον φυσιλογικό κύκλο της γυναίκας και μειώνει τα αρνητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Το σεξ μπορεί να θεραπεύσει πονοκεφάλους και να μειώσει τον φυσικό πόνο

Παρόλο που δεν περιμένατε ότι το σεξ βοηθά στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, μπορεί πραγματικά να το κάνει. Πώς; Κατά τη διάρκεια του σεξ, η ορμόνη ωκυτοκίνη. απελευθερώνεται στο σώμα σας. Η ωκυτοκίνη. μειώνει τον πόνο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Δελτίο Πειραματικής Βιολογίας και Ιατρικής, οι εθελοντές που εισέπνευσαν ατμούς ωκυτοκίνη. και κατά τη διάρκεια που είχαν τα δάχτυλά τους τρυπημένα αισθάνθηκαν μόνο τον μισό πόνο από τους άλλους που δεν εισέπνεαν ωκυτοκίνη.

Το σεξ μειώνει το στρες και ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Υπάρχει ένα άλλο όφελος της ωκυτοκίνης που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια οργασμού: ηρεμεί τα νεύρα. Μελέτες που έγιναν σε εργαστηριακούς αρουραίους έδειξαν ότι η ωκυτοκίνη εξουδετερώνει τις επιδράσεις της κορτιζόλης, η οποία είναι μια ορμόνη στρες. Το σεξ σας βοηθά επίσης να κοιμηθείτε καλύτερα. Όταν ο σύντροφός σας κοιμάται και αρχίζει το ροχαλητό μετά την επαφή, δεν είναι μόνο από σωματική εξάντληση. Η ωκυτοκίνη όχι μόνο σας ηρεμεί, αλλά και προάγει τον ύπνο.

Το σεξ μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Το 2003, οι Αυστραλοί ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη που δείχνει ότι όσο πιο συχνά οι άντρες εκσπερματώνουν μεταξύ των ηλικιών 20 και 50, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης, οι άνδρες των 20 ετών θα πρέπει πιθανώς να εκσπερματώνουν μία φορά την ημέρα. Μια παρόμοια μελέτη που διεξήχθη ένα χρόνο αργότερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου έδειξε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτωναν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, είτε μέσω σεξουαλικής επαφής είτε με αυνανισμό, ήταν λιγότερο πιθανό να πάθουν καρκίνο του προστάτη.

Το σεξ μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από το σεξ ως προληπτική φροντίδα επίσης. Σύμφωνα με την Goldstein, μελέτες δείχνουν ότι «οι γυναίκες που έχουν κολπική σεξουαλική επαφή έχουν συχνά λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού από όσες δεν το κάνουν». Ο Goldstein πρόσθεσε ότι είναι "πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό και πρέπει να μελετηθεί περισσότερο".

Το σεξ ενισχύει την αυτοεκτίμηση και βελτιώνει τη διάθεση

Τα ψυχολογικά οφέλη μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής είναι πολλά. Το συναίσθημα ευφορίας μετά το σεξ είναι πιο σημαντικό από ό,τι νομίζετε. Σύμφωνα με τον Goldstein, η υγιής σεξουαλική ζωή οδηγεί σε μακροπρόθεσμη ικανοποίηση από την ψυχική υγεία του ατόμου και ενισχύει την ικανότητά σας να επικοινωνείτε ειλικρινά. Τα άτομα που είναι σεξουαλικά ενεργά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αλεξιθυμία. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία έκφρασης ή κατανόησης των συναισθημάτων.

Το σεξ εμποδίζει την προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση όπου η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και προκαλεί άλλες δυσλειτουργίες οργάνων. Συνήθως εμφανίζεται μετά από 20 εβδομάδες κύησης, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμα και μετά τον τοκετό. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι εάν μια γυναίκα έχει εκτεθεί αρκετά στο σπέρμα του συντρόφου της πριν από τη σύλληψη, είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρει από προεκλαμψία. Οι δοκιμές που διεξήγαγαν οι Ολλανδοί βιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι οι γυναίκες που ασκούν τακτικά στοματικό σεξ - ιδιαίτερα εκείνες που καταπίνουν το σπέρμα του παρτενέρ τους - διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο.

Το σεξ βελτιώνει την αίσθηση της όσφρησης

Οι επιστήμονες γνώριζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η ορμόνη προλακτίνη υπερτερεί σε άνδρες και γυναίκες μετά τον οργασμό. Το 2003, μια ομάδα Καναδών ερευνητών έκανε μια δοκιμή σε ποντίκια. Ανακάλυψαν ότι η προλακτίνη οδηγεί τα βλαστοκύτταρα στον εγκέφαλο να αναπτύξουν νέους νευρώνες στον οσφρητικό βολβό του εγκεφάλου - το κέντρο οσμής του. Ο Δρ. Samuel Weiss, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι η αύξηση των επιπέδων προλακτίνης μετά το σεξ βοηθά να «σφυρηλατήσουμε τις μνήμες που είναι μέρος των ζευγαρωτικών συμπεριφορών».

Το σεξ αυξάνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης

Η πυελική ώθηση που εμπλέκεται στο σεξ ασκεί τους μυς Kegel. Αυτό είναι το ίδιο σύνολο μυών που ελέγχει τη ροή των ούρων. Έτσι, το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης της ακράτειας στο μέλλον.