Ένας μεσήλικας παθαίνει εγκεφαλικό και χάνει την δυνατότητα να εκφράσει την σκέψη του. Μια δασκάλα αεροβικής γυμναστικής δίνει εντολές πιο δυνατά από την μουσική σε καθημερινή βάση και έτσι δημιουργούνται ‘κάλοι’ στις φωνητικές της χορδές.

Ένας γονιός συνειδητοποιεί ότι το παιδί του δεν λέει αρκετά λογάκια ή και δεν καταλαβαίνει τόσα πράγματα όσο τα συνομήλικά του.

Τα προβλήματα λόγου και ομιλίας δεν δίνουν την δυνατότητα στους ανθρώπους να μιλήσουν, να επεξεργαστούν τις σκέψεις τους, τις ιδέες τους και να αποδώσουν νόημα στις λέξεις που λένε, ικανότητες τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι τις θεωρούν δεδομένες.

Αυτές οι διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών.

Για 24 εκατομμύρια Αμερικανών με προβλήματα στην επικοινωνία υπάρχει βοήθεια. Οι παθολόγοι λόγου και ομιλίας είναι οι ειδικοί που προλαμβάνουν, προσδιορίζουν και αξιολογούν τα προβλήματα λόγου και ομιλίας και θεραπεύουν τα άτομα που έχουν αυτές τις δυσκολίες.

Οι παθολόγοι λόγου και ομιλίας εξασφαλίζουν τη θεραπεία και βοηθούν στην στρατηγική αντιμετώπιση στα άτομα που έχουν πρόβλημα λόγου και ομιλίας. Βοηθούν άτομα με προβλήματα στην άρθρωση να προφέρουν τους φθόγγους καθαρά, όπως επίσης βοηθούν τα άτομα με νευρολογικές διαταραχές π.χ.

στην αφασία να αναπτύξουν την ομιλία τους. Επίσης συμβουλεύουν άτομα με προβλήματα λόγου και ομιλίας καθώς και τις οικογένειές τους στο πώς να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια ώστε να έχουν μια επιτυχημένη επικοινωνία.

Αναγνώριση προβλημάτων λόγου & ομιλίας και συγγενών δυσκολιών

Τα αίτια των προβλημάτων λόγου ομιλίας και προβλήματα κατάποσης διαφέρουν μεταξύ τους. Μερικές φορές έχουν σχέση με την βαρηκοΐα, την εγκεφαλική παράλυση και με άλλες νευρομυϊκές διαταραχές. Άλλες φορές, τα αίτια οφείλονται σε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλικό, λοιμώδεις νόσους ή διανοητική καθυστέρηση.

Μπορεί επίσης να οφείλονται σε ανατομικές δυσκολίες όπως τις υπερωϊσχιστίες (λυκόστομα) ή κακή και υπερβολική χρήση των φωνητικών χορδών. Συχνά όμως τα αίτια δεν είναι γνωστά.

Εξ΄ αιτίας των προβλημάτων λόγου και ομιλίας μπορεί να διακοπεί ή και να αλλάξει η σχολική φοίτηση και η κοινωνική ζωή του ατόμου. Όποιος αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα πρέπει να αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια το δυνατόν συντομότερο.

Οι παθολόγοι λόγου και ομιλίας μπορούν να διακρίνουν ή να επιβεβαιώσουν τα προβλήματα επικοινωνίας του ασθενή. Το συντομότερο που το πρόβλημα μπορεί να αξιολογηθεί τότε ο ασθενής και ο παθολόγος λόγου και ομιλίας θα δουλέψουν μαζί για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Οι διαταραχές μπορούν να συμβούν ξαφνικά

Τα προβλήματα λόγου και ομιλίας μπορούν να συμβούν εντελώς ξαφνικά αφήνοντας το άτομο που επί χρόνια μιλούσε κανονικά να έχει δυσκολία, να καταλαβαίνει τι του λένε και να μην μπορεί να εκφραστεί. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί, έχουν αφασία, μια διαταραχή της επικοινωνίας που έχει προκληθεί από βλάβη στον εγκέφαλο μετά από εγκεφαλικό.

Η αφασία μπορεί να αφήσει το άτομο χωρίς την δυνατότητα να μπορεί να πει ακόμα και το όνομά του.

Ακόμη ένα εκατομμύριο έχει πρόβλημα γνωστικής επικοινωνίας, μετά από εγκεφαλικό ή κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Αυτό δημιουργεί μείωση της ικανότητας να σκεφθούν, να θυμηθούν ή ακόμη και να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Περίπου 30.000 άτομα έχουν κάνει λαρυγγεκτομή, δηλαδή αφαίρεση λάρυγγα λόγω καρκίνου και γι΄ αυτό τον λόγο πρέπει να μάθουν να μιλάνε με οισοφάγειο ομιλία.

Οι παθολόγοι λόγου και ομιλίας βοηθούν στο να θεραπεύσουν και συνεργάζονται μαζί με τις οικογένειες των ασθενών για να μάθουν πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Τραυλισμός

Στα περισσότερα από 2.4 εκατομμύρια Αμερικανών που τραυλίζουν, το να μιλήσουν σημαίνει γι΄ αυτούς φόβος, ανασφάλεια και ανησυχία. Συχνά η ομιλία τους γίνεται περίγελος της καταστάσεως. Οι άνθρωποι γενικά προσέχουν στον ‘τρόπο’ που ακούγεται η ομιλία και όχι στο τι λένε.

Οι παθολόγοι λόγου και ομιλίας βοηθούν τα άτομα που τραυλίζουν με την λογοθεραπεία να ελαττώσουν τον τραυλισμό τους. Επίσης βοηθούν τους φίλους και την οικογένεια, που συχνά ανησυχεί, να βοηθήσουν με την δική τους συμπαράσταση το άτομο αυτό.

Παιδιά και προβλήματα λόγου και ομιλίας

Περισσότερο από 1 εκατομμύριο παιδιά έχουν πρόβλημα λόγου και ομιλίας, που μπορεί να είναι τραυλισμός ή καθυστέρηση εξέλιξης του λόγου ή ακόμα και αρθρωτικά προβλήματα. Γι΄ αυτά τα παιδιά τίθεται δυσκολία ακαδημαϊκή και κοινωνική.

Παιδιά υψηλού κινδύνου για προβλήματα λόγου και ομιλίας και κατάποσης είναι τα παιδιά που ήταν εκτεθειμένα προγεννητικά στο αλκοόλ, φάρμακα, τα πρόωρα νεογνά και παιδιά με μολυβδίωση.

Λόγω της νέας έρευνας και τεχνολογίας, παιδιά με προβλήματα στην εξέλιξη του λόγου και ομιλίας μπορούν να παρακολουθούνται από την γέννηση. Οι παθολόγοι λόγου και ομιλίας μπορούν να προσφέρουν στους γονείς μια απλή λίστα για το πότε πρέπει να ανησυχούν.

Εάν ο γονιός ανησυχεί ότι υπάρχει πρόβλημα, τότε θα πρέπει το παιδί να κάνει κάποια διάγνωση. Οι παθολόγοι λόγου και ομιλίας θα καθησυχάσουν τους γονείς όταν η εξέλιξη της επικοινωνίας του παιδιού είναι φυσιολογική, εάν όχι, να αρχίσει την θεραπεία.

Συμβουλευτείτε έναν Παθολόγο Λόγου & Ομιλίας

Οι περισσότεροι παθολόγοι λόγου και ομιλίας παρέχουν κλινικές θεραπείες. Δουλεύουν σε σχολεία, νοσοκομεία, κλινικές, ιδιωτικά κέντρα, γηροκομεία, ιδιωτικά γραφεία. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πιστεύετε ότι έχει πρόβλημα λόγου, φωνής, ομιλίας συμβουλευτείτε κάποιο παθολόγο λόγου και ομιλίας.

Χάρη στην έρευνα και τη νέα τεχνολογία, οι παθολόγοι λόγου και ομιλίας μπορούν να αξιολογήσουν τις διαταραχές της επικοινωνίας σε πολύ μικρή ηλικία. Όπως ήδη γνωρίζετε, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να δώσει στους γονείς την σιγουριά που χρειάζονται για την ανάπτυξη του παιδιού τους ή να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους καριέρα καθώς και την αυτοεκτίμησή τους.

Πηγές:
Προσαρμοσμένο, κατόπιν αδείας, από την Αγγλική εκδοχή της American Speech-Language-Hearing Association, 10801 Rockville Pike, Rockville, MD 20852, U.S.A.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία