Διατροφή

Πώς μπορούμε να λαμβάνουμε περισσότερη βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Από ποιες πηγές την προσλαμβάνουμε;


Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, 12:32

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Η βιταμίνη Κ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά το αίμα μας να πήζει και τα οστά μας να αναπτύσσονται φυσιολογικά. Παίζει ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και της καρδιοπάθειας. Αν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, πιθανότατα λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες ημερησίως - δηλαδή 90 μgr για τις γυναίκες και 120 μgr για τους άνδρες.

Σε ποιες τροφές την βρίσκουμε, όμως;

Λαχανικά

Το σπανάκι και πολλά παρόμοια (όπως η λαχανίδα) είναι τροφές γεμάτες με βιταμίνη Κ - η λαχανίδα ειδικά περιέχει πάνω από το πενταπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλες πολύτιμες βιταμίνες. Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε μικρότερη συγκέντρωση και σε άλλα λαχανικά. Αυτά που θα την πετύχουμε σε πιο μεγάλες δόσεις είναι το σπαράγγι, οι μπάμιες, το λάχανο αλλά και ο μαϊντανός.

Φρούτα

Τα φρούτα δεν είναι και από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ, αλλά μπορούμε να τη βρούμε σε μερικά. Μια κούπα αβοκάντο περιέχει 50 μgr, ενώ μισή κούπα δαμάσκηνα περιέχει γύρω στα 30 μgr. Τα μούρα και τα σταφύλια έχουν γύρω στα 10-12 μgr ανά μισή κούπα. Ένα μικρό μήλο περιέχει γύρω στα 5 μgr βιταμίνης Κ.

Λάδι σόγιας

Το λάδι σόγιας αλλά και το λάδι κανόλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Μια κουταλιά της σούπας λάδι σόγιας περιέχει 25 μgr βιταμίνης Κ, οπότε είναι πολύ καλό για να το χρησιμοποιείτε στην μαγειρική σας.

Ξηροί καρποί

Περιέχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, που σημαίνει ότι είναι από μόνοι τους μικρά "πλήρη γεύματα". Αυτό φαίνεται και στις θερμίδες τους, οπότε θέλουν προσοχή. Τα κάσιους και τα κουκουνάρια ειδικά είναι τα πιο πλούσια σε βιταμίνη Κ.

Τόνος σε λάδι

Ο τόνος σε κονσέρβα με λάδι περιέχει 37 μgr της βιταμίνης. Τα υπόλοιπα λιπαρά ψάρια την περιέχουν σε πολύ μικρότερες ποσότητες, με την πιο μεγάλη συγκέντρωση να βρίσκεται στον μαγειρεμένο σολομό και στις γαρίδες.

Χυμοί

Συγκεκριμένα, οι χυμοί καρότου και ροδιού περιέχουν αντίστοιχα 28 μgr και 19 μgr ανά ποτήρι. Ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε, καθώς αρκετοί χυμοί του εμπορίου είναι ενισχυμένοι με βιταμίνη Κ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων