Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Καθώς οι διατροφικές της πηγές είναι πολύ περιορισμένες, ο καλύτερος τρόπος είναι να την συνθέσουμε μέσα από την έκθεσή μας στο φως του ήλιου – κάτι που δεν είναι, δυστυχώς, αρκετό για πολλούς. Η έλλειψη σε βιταμίνη D δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, και σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να λάβετε ένα συμπλήρωμα.
Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια ότι η βιταμίνη D σας είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Κούραση
Δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι, αλλά πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D αναφέρουν βελτίωση στην κόπωση και αύξηση των συνολικών επιπέδων ενέργειας.
Συχνές ασθένειες
Η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν αρρωσταίνετε συχνά, μπορεί να φταίει μια ανεπάρκεια. Ορισμένες έρευνες έχουν βρει σχέση μεταξύ της υψηλότερης σοβαρότητας της εκάστοτε νόσου σε άτομα σε ΜΕΘ και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D. Αυτό εξετάστηκε ξανά μετά την εμφάνιση του COVID-19. Μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα με ανεπάρκειες μπορεί να είχαν υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν COVID και να αρρωστήσουν περισσότερο από τον ιό.
Μυϊκός πόνος και αδυναμία
Η βιταμίνη D επίσης ενισχύει την μυϊκή λειτουργία. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων όπως απώλεια μυϊκού τόνου, ατροφία, αδυναμία και πόνο. Η απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε πτώσεις.
Πόνος στην πλάτη
Η απώλεια μυϊκής δύναμης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση στους μύες της πλάτης και του λαιμού σας, που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη. Ειδικά ο πόνος στη μέση είναι ένα κοινό παράπονο μεταξύ των ατόμων με ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Κατάγματα οστών και οστεοπόρωση
Το σώμα μας βασίζεται στη βιταμίνη D για απορροφήσει ικανοποιητικά το ασβέστιο, που με την σειρά του προάγει την σωστή ανάπτυξη οστών. Η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει απώλεια της οστικής πυκνότητας, η οποία μπορεί να συμβάλει σε οστεοπόρωση και κατάγματα.
Τριχόπτωση
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου ζωής της τρίχας, συμπεριλαμβανομένης της γέννησης νέων μαλλιών. Συνεπώς, είναι πιθανό μια ανεπάρκεια να επιβραδύνει την ανάπτυξη των μαλλιών. Η αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί τριχόπτωση. Τα άτομα με αλωπεκία έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και έχουν χρησιμοποιηθεί τοπικές θεραπείες βιταμίνης D για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Κατάθλιψη
Η έρευνα δεν έχει καταλήξει σχετικά με το αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά πολλές μελέτες και ανασκοπήσεις έχουν δείξει ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καταθλιπτικά επεισόδια.
Αύξηση βάρους
Η χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες να έχουν έλλειψη βιταμίνης D σε σχέση με τα άτομα χωρίς παχυσαρκία. Έχουν επίσης 24% περισσότερες πιθανότητες να έχουν έλλειψη D σε σχέση με άτομα που θεωρούνται υπέρβαρα.
Έκζεμα
Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του δερματικού φραγμού, που και τα δύο είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη εκζέματος. Το έκζεμα είναι μια ομάδα χρόνιων δερματικών παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του δέρματος, ερεθισμό και πρήξιμο. Τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα και σοβαρότητα των συμπτωμάτων του εκζέματος.
Ασθένεια των ούλων και απώλεια δοντιών
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για υγιή δόντια και ούλα επειδή βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο. Η χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να αποδυναμώσει τα δόντια σας και σας κάνει πιο επιρρεπείς σε κοιλότητες και τερηδόνα. Συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο περιοδοντίτιδας, πιθανώς λόγω της σύνδεσης με την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας