Επιστήμη & Ζωή

Το βραδινό φαγητό ''ρίχνει'' τη διάθεση

Το να γευματίζει κάποιος την ημέρα είναι πιθανό να έχει οφέλη στην ψυχική υγεία.


Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, 15:07

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η ώρα που τρώει κάποιος μπορεί ενδεχομένως να επιδρά στη διάθεση περιλαμβανομένων επιπέδων κατάθλιψης και άγχους, αναφέρει πρόσφατη έρευνα.
Ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital, εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης φαγητού την ημέρα και τη νύχτα έναντι κατανάλωσης μόνο την ημέρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε ανθρώπους που έτρωγαν μέρα και νύχτα τα επίπεδα διάθεσης που συνδέονταν με άγχος και κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 16% και 26%.

Η αύξηση δεν φάνηκε στους συμμετέχοντες που έτρωγαν την ημέρα, δείχνοντας ότι ο χρόνος που κάποιος γευματίζει μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την ευαισθησία της διάθεσης. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Στην τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη έρευνα συμμετείχαν 19 άτομα.

Εφαρμόστηκε στους συμμετέχοντες το πρωτόκολλο Forced Desynchrony σε χαμηλό φωτισμό για ''ημέρες'' διάρκειας 28 ωρών και στην τέταρτη ημέρα οι κύκλοι συμπεριφοράς τους αναστράφηκαν κατά 12 ώρες προσομοιάζοντας με τη νυχτερινή εργασία και προκαλώντας απορρύθμιση του κιρκαδινού ρυθμού.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες: Daytime and Nighttime Meal Control Group, που γευμάτιζαν σύμφωνα με κύκλο 28 ωρών και έτρωγαν και τη νύχτα και την ημέρα -σύνηθες σε όσους εργάζονται με βάρδιες και την ομάδα Daytime-Only Meal Intervention Group, που είχε τα γεύματά της σε 24 ώρες και έτρωγε μόνο την ημέρα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα διάθεσης σχετικά με άγχος και κατάθλιψη κάθε ώρα.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι η ώρα κατανάλωσης φαγητού επηρέαζε σημαντικά τα επίπεδα διάθεσης.
Κατά τη νυχτερινή βάρδια (4η ημέρα), όσοι ήταν στο Daytime and Nighttime Meal Control Group είχαν αυξημένα επίπεδα διάθεσης σχετικά με κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα.

Αντίθετα, δεν υπήρχαν αλλαγές στη διάθεση στο Daytime Meal Intervention Group.
Συμμετέχοντες με μεγαλύτερη απορρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού είχαν περισσότερη αγχώδη και καταθλιπτική διάθεση.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ώρα του φαγητού φαίνεται πως είναι σημαντικός παράγοντες διατροφής που είναι πιθανό να επηρεάζει τη σωματική υγεία
Χρειάζονται νέες έρευνες, πρόσθεσαν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων