Είναι φυσιολογικό για κάποιον να ανησυχεί για μια επερχόμενη εξέταση στην οποία πρέπει να υποβληθεί, ιδιαίτερα αν είναι άβολη. Ακόμα και μια απλή εξέταση αίματος αφορά ένα λεπτό, στο οποίο κάποιος μπορεί να νιώσει άβολα.

Ορισμένοι λιποθυμούν στη θέα μιας βελόνας. Ο έντονος φόβος οδηγεί ορισμένους να αποφύγουν τις εξετάσεις αίματος ή τα εμβόλια.

Κάποιοι φοβούνται άλλες εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες, επειδή αφορούν έκθεση σε ακτινοβολία. Ο περιορισμένος χώρος στον οποίο βρίσκονται την ώρα της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί σε ορισμένους με κλειστοφοβία να δημιουργήσει  πανικό.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν φοβία να δουν έναν γιατρό.

Υπάρχουν όμως τρόποι να αντιμετωπίσει κάποιος το άγχος του.

Πηγές άγχους

Η πηγή του άγχους για τις ιατρικές εξετάσεις εξαρτάται από την εξέταση και από το τι νομίζει  ότι θα βιώσει Ακολουθούν παραδείγματα:

Πόνος: Οι βελόνες είναι δυσάρεστες και άβολες όπως και πολλές εξετάσεις.

Προηγούμενη εμπειρία με συγκεκριμένη εξέταση μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τραυματικές μήνες, σημειώνει ο Justin Gillis, του McLean Hospital.

Αποκάλυψη άσχημων νέων σε μια εξέταση. Ακόμα και αν κάποιος δεν ανησυχεί για το πόσο άβολη μπορεί να είναι μια εξέταση, μπορεί να ανησυχεί ότι αυτή θα φέρει άσχημα νέα. Επομένως κάποιος μπορεί να μπει στον πειρασμό να αποφύγει να εξεταστεί.

Επιπλοκές από την εξέταση. Η έκθεση σε επιβλαβή επίπεδα ακτινοβολίας, αντίδραση στο σκιαγραφικό απεικονιστικών εξετάσεων μπορεί να αγχώσουν κάποιον αλλά είναι πολύ μικρός ο κίνδυνος. Για να παραγγείλουν αυτές τις εξετάσεις οι γιατροί ζυγίζουν τα οφέλη έναντι του πολύ μικρού κινδύνου.

Η αποφυγή των ιατρικών εξετάσεων ή των επισκέψεων στον γιατρό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Αν κάποιος αναβάλλει να εξεταστεί, ενδεχομένως δεν θα ανακαλύψει πιθανά προβλήματα, που αν διαγνωστούν έγκαιρα θα μπορούν πιθανόν να τεθούν υπό έλεγχο.

Αν περιμένετε, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί έως το σημείο να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η αναβολή των εξετάσεων μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Τι να κάνετε

Αλλάξτε τη θεώρησή σας. Η αποφυγή μιας εξέτασης δεν αλλάζει την πιθανότητα ύπαρξης ενός προβλήματος υγείας. Αν υπάρχει πράγματι πρόβλημα, το να το γνωρίζετε το γρηγορότερο θα σας δώσει περισσότερες επιλογές όσον αφορά τη θεραπευτική αγωγή και πιθανόν ίαση.

Ενημερωθείτε. Μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να έχετε περισσότερες πληροφορίες για την εξέταση και τους κινδύνους της.

Κάντε την εξέταση πιο άνετη. Μιλήστε πριν ξεκινήσει η εξέταση για τις ανησυχίες σας, ώστε να γίνουν κάποια βήματα για να αισθανθείτε καλύτερα.

Για να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος την ώρα της εξέτασης χρησιμοποιήστε τα παρακάτω:

Φέρτε έναν φίλο μαζί σας. Αυτός μπορεί να σας κρατά το χέρι και να σας καθησυχάζει κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης. Πάρτε βαθιές αναπνοές Η εστιάστε σε ευτυχισμένες εμπειρίες. Πώς μοιάζουν τα πράγματα, η γεύση, ο ήχος ή η μυρωδιά;

Μην κοιτάτε τη βελόνα. Θα εστιάσετε στον πόνο αν κοιτάτε τη βελόνα στο χέρι σας. Αντ’ αυτού κοιτάξτε μακριά και προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι άλλο.

Εστιάστε σε κάτι αστείο. ‘Εχετε κανονίσει κάτι το οποίο προσμένετε μετά την εξέταση όπως να δείτε μια καινούργια ταινία; Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την εμπειρία και να δώσετε μετά από αυτήν στον εαυτό σας μια ανταμοιβή.
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω