Επιστήμη & Ζωή

Ποια διατροφή περιορίζει τις επιπτώσεις της οστεοαρθρίτιδας [μελέτη]

Τι διαπιστώνει ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.


Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023, 18:00

Δημήτρης Καραγιώργος
Διευθυντής Σύνταξης

Σύμμαχος στη βελτίωση της καθημερινότητας πασχόντων από οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να είναι η διατροφή. Καλύτερα αποτελέσματα έχει η μεσογειακή δίαιτα, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του πάσχοντος.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, σε μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Επικαλούμενοι γνώση από την εποχή του Ιπποκράτη, οι συντάκτες της τονίζουν πως η υγιεινή διατροφή θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της καλής σωματικής και συναισθηματικής υγείας. Όπως αναφέρουν, η κακή ποιότητα τροφής ή οι δίαιτες με υψηλότερο φλεγμονώδες δυναμικό συνδέονται με την επιταχυνόμενη εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας και τη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων της.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων, η οποία δεν αφορά μόνο μεγάλες ηλικίες, αλλά και σε νέους. Πρόκειται για φθορά των αρθρικών επιφανειών των οστών, που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθής, είτε να οφείλεται σε κάποια άλλη παθολογική κατάσταση.

Η συντακτική ομάδα προχώρησε σε μετα-ανάλυση σειράς μελετών που είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να εντοπίσουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή διατροφικά προϊόντα που βελτιώνουν την κατάσταση των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα.

Όπως εξηγούν, τα περισσότερα δεδομένα κατέδειξαν πως η μεσογειακή διατροφή, τα φρούτα και τα βότανα βελτιώνουν μία σειρά από παραμέτρους, όπως ο πόνος, η δυσκαμψία, η φλεγμονή και οι δείκτες εκφυλισμού του χόνδρου.

Τα στοιχεία έδειξαν πως ένα διατροφικό πρόγραμμα μεσογειακού τύπου βελτιώνει την οστεοαρθρίτιδα, όπως τη νιώθει ο ίδιος ο ασθενής. Τα περισσότερα διατροφικά προγράμματα μεσογειακής δίαιτας περιελάμβαναν υψηλές ποσότητες φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και θαλασσινών και μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, ελαιολάδου και πουλερικών.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη συστηματική φλεγμονή και μπορεί να επηρεάσουν τη συχνότητα και την εξέλιξη της νόσου. Στον αντίποδα, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο, μέσω χρόνιας, χαμηλού βαθμού φλεγμονής καθώς και υπερφόρτωσης των αρθρώσεων.

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει, επίσης, τη συστηματική φλεγμονή και αποφέρει ευνοϊκά αποτελέσματα απώλειας βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων