Νέα έρευνα του Southern Medical University, στην Κίνα, υποδεικνύει ότι τα αποξηραμένα φρούτα ενδεχομένως μπορεί να συνδέονται αιτιατά με μειωμένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

Η ανάλυση, με τη μέθοδο Mendelian randomization ανακάλυψε πιθανή αιτιατή σχέση μεταξύ πρόσληψης αποξηραμένων φρούτων και χαμηλότερου κινδύνου οστεοαρθρίτιδας. Αυτό δείχνει ότι διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την πρόληψη και τον έλεγχο των επιπλοκών που συνδέονται με την πάθηση.

Χρησιμοποιήθηκε μετα-ανάλυση GWAS για την πρόσληψη αποξηραμένων φρούτων σε ανθρώπους που περιλαμβάνονταν στην UK Biobank.

Bιοενεργές ουσίες στα αποξηραμένα φρούτα όπως φαινόλες, φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φυτοοιστρογόνα είναι γνωστό πως μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και εμποδίζουν τη βλάβη των χονδροκυττάρων- που υποδεικνύει τη χρησιμότητά τους στον έλεγχο της οστεοαρθρίτιδας.

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν 3-5 φορές περισσότερα επίπεδα μετάλλων και βιταμινών έναντι των φρέσκων φρούτων. Αυτά τα θρεπτικά μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας βελτιώνοντας τον μεταβολισμό.

Επιπλέον, πρόσφατες ενδείξεις αναφέρουν ότι τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να μετριάσουν συμπτώματα οστεοπόρωσης ρυθμίζοντας με ωφέλιμο τρόπο το εντερικό μικροβίωμα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία μόνο ευρωπαϊκής καταγωγής ανθρώπων.

Χρειάζονται μελλοντικές έρευνες για την ανάλυση συγκεκριμένου είδους, ποιότητας και ποσότητας των αποξηραμένων φρούτων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Medicine.

 

Πηγές:
Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ενεργή σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια απομακρύνει τη συναισθηματική αποξένωση
Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ 9χρονη με μηνιγγίτιδα
25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς