Διατροφή

Ριζότο με αγκινάρες και μαραθόριζα

Μελέτη κορυφαίου Πανεπιστημίου της Γερμανίας παρουσιάζει τις ευεργετικές επιδράσεις της αγκινάρας, τόσο στη μείωση της χοληστερόλης όσο και στη βελτίωση των ηπατικών λειτουργιών.

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2008

Ξένος Κωνσταντίνος
Κλινικός Διαιτολόγος MSc

Υλικά για 4 άτομα

120 γρ. ρύζι ποικιλίας αρμπόριο (ή οποιοδήποτε ρύζι για ριζότο)
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 αγκινάρες ψιλοκομμένες
1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη
200 ml λευκό αρετσίνωτο κρασί
1 κουταλιά της σούπας αλάτι 
1 κουταλιά του γλυκού λευκό πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200 ml ζωμό λαχανικών 
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
για τις αγκινάρες
1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύω καλά το νερό, τον χυμό από ένα λεμόνι και το αλεύρι.
Με τις λεμονόκουπες τρίβω τα δάχτυλά μου για να μη μαυρίσουν από τις αγκινάρες.
Τις ξεφλουδίζω καλά και χρησιμοποιώ ένα μαχαιράκι για να καθαρίσω και το κοτσάνι.


Βγάζω με ένα κουτάλι τις τριχούλες που μπορεί να έχει στο κέντρο η αγκινάρα και τις αφήνω μέσα στο νερό με αλεύρι που έχω φτιάξει στη λεκάνη για να ξεπικρίσουν και να μη μαυρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα με λάδι σωτάρω ελαφρά το ρύζι μαζί με τις αγκινάρες κομμένες σε λεπτές φέτες.

Αλατοπιπερώνω.
Στη συνέχεια σωτάρω μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνω μέσα μισό-μισό το λευκό κρασί μέχρι να το πιει όλο και τη μαραθόριζα ψιλοκομμένη.
Συνεχίζω προσθέτοντας λίγο-λίγο το ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα.


Ολοκληρώνω με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 270 Kcal

Διατροφικό σχόλιο

Μελέτη κορυφαίου Πανεπιστημίου της Γερμανίας παρουσιάζει τις ευεργετικές επιδράσεις της αγκινάρας, τόσο στη μείωση της χοληστερόλης όσο και στη βελτίωση των ηπατικών λειτουργιών.
Οι ιδιότητες αυτές της αγκινάρας οφείλονται κυρίως σε μια ουσία που εμπεριέχει και καλείται κυναρίνη και η οποία σε προγενέστερες μελέτες απεδείχθη ευεργετική σε καταστάσεις λιπώδους διήθησης του συκωτιού.


Άλλη λοιπόν μια έρευνα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι φυτικές τροφές πρέπει να αποτελούν τη βάση του διαιτολογίου μας, προκειμένου να προασπίσουμε μέγιστα την υγείας μας. Στη συνταγή μας, ο συνδυασμός της αγκινάρας με τις υπόλοιπες ευεργετικές φυτικές τροφές (ρύζι, άνηθο, σκόρδο, μαραθόριζα) εναρμονίζεται πλήρως με την πιο πάνω διαπίστωση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων