Νέα έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν 2 αυγά την ημέρα εμφάνισαν μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης LDL- αρκεί η υπόλοιπη διατροφή τους να παρέμενε χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, ανέφεραν ερευνητές στο American Journal of Clinical Nutrition.
Η ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή ενός ανθρώπου έτεινε να αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης LDL- όχι η χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά, έδειξαν τα αποτελέσματα.
Ο Jon Buckley, καθηγητής στο University of South Australia, δήλωσε ότι η μελέτη αποκάλυψε ενδείξεις υπερ του αυγού.
Ο Buckley πρόσθεσε ότι όσον αφορά το μαγειρεμένο πρωινό δεν είναι τα αυγά αυτά που πρέπει να ανησυχούν κάποιον αλλά η επιπλέον μερίδα μπέικον ή λουκάνικου στο πλάι, που είναι πιο πιθανό να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς.
Οι ερευνητές επέλεξαν 61 ενήλικες 18 έως 60 ετών με επίπεδα χοληστερόλης LDL 105 κατά μέσον όρο.
Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν με τη σειρά τους 3 είδη διατροφής για 5 εβδομάδες την καθεμιά.
- Διατροφή υψηλή σε χοληστερόλη, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, με 2 αυγά την ημέρα
- Διατροφή χαμηλής χοληστερόλης, υψηλής σε κορεσμένα λιπαρά, χωρίς αυγά
- Διατροφή υψηλής χοληστερόλης, υψηλών κορεσμένων λιπαρών, που περιλάμβανε 1 αυγό την εβδομάδα.
Στο τέλος της μελέτης, 48 άνθρωποι είχαν ολοκληρώσει και τις 3 διατροφές. Δείγματα αίματος ελήφθησαν μετά από κάθε κύκλο για να διαπιστωθεί πώς οι διαφορετικές διατροφές επηρέαζαν τη χοληστερόλη LDL.
Η χοληστερόλη LDL υποχώρησε στη διατροφή με 2 αυγά σε σύγκριση με τις άλλες 2 διατροφές. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν με επίπεδα LDL κάτω του 104 έναντι 108 και 109 στις άλλες διατροφές.
Ο Buckley δήλωσε ότι στη μελέτη, οι ερευνητές διαχώρισαν την επίδραση της χοληστερόλης από των κορεσμένων λιπαρών και παρατήρησαν ότι υψηλή διατροφική χοληστερόλη από αυγά όταν καταναλωνόταν ως μέρος χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά διατροφής δεν αύξανε τα επίπεδα χοληστερόλης LDL.
Τα κορεσμένα λιπαρά ήταν ο πραγματικός ένοχος της αύξησης της χοληστερόλης, σημείωσε.
Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση κατά 1 γρ. σε κορεσμένα λιπαρά συνδεόταν με αύξηση της LDL κατά 0,35 μονάδες.
Δεν φάνηκε σημαντική σχέση μεταξύ πρόσληψης χοληστερόλης και των επιπέδων LDL ενός ανθρώπου.
Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη