Επιστήμη & Ζωή

Αυξάνονται οι ενδείξεις για τη σχέση ζάχαρης και επιπλέον σωματικού βάρους

Η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης συνδέεται με απώλεια βάρους και η περισσότερη κατανάλωση συνδέεται με αύξηση βάρους, σύμφωνα με νέα επισκόπηση δημοσιευμένων ερευνών.

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013, 18:09

Η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης συνδέεται με απώλεια βάρους και η περισσότερη κατανάλωση συνδέεται με αύξηση βάρους, σύμφωνα με νέα επισκόπηση δημοσιευμένων ερευνών.

Η επισκόπηση στηρίζει την ιδέα ότι οι συστάσεις για τον περιορισμό της ζάχαρης στη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν να μειωθεί το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία, καταλήγουν ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία.

Ο ερευνητής Jim Mann, του University of Otago, δήλωσε ότι το πραγματικά ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η αύξηση και μείωση της ζάχαρης είχε πρακτικώς ίδια αποτελέσματα στο βάρος στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Mann και η ομάδα του ανέλυσαν τα αποτελέσματα 30 κλινικών δοκιμών και 38 άλλων ερευνών. Ο στόχος ήταν να συνοψιστούν οι ενδείξεις της σχέσης μεταξύ των διαιτροφικών σακχάρων και του βάρους σε ενήλικες και παιδιά.

Εδώ και χρόνια ορισμένοι ειδικοί έχουν συνδέσει την υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή με την παχυσαρκία και υψηλότερο κίνδυνο για χρόνια νόσο όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Ωστόσο οι συγκριμένες έρευνες οδήγησαν σε αντικρουόμενα ευρήματα.

Η νέα επισκόπηση δημοσιεύεται στο περιοδικό BMJ .

Από το 2003, ο ΠΟΥ συνιστά η πρόσληψη των ελεύθερων σακχάρων να περιορίζεται σε 10% θερμίδες καθημερινά. Τώρα ο ΠΟΥ βρίσκεται στη διαδικασία επικαιροποίησης της σύστασης και ανέθεσε την επισκόπηση της έρευνας για να βοηθήσει τη διαδικασία.

Τα ελεύθερα σάκχαρα ορίζονται ως αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα από τον παρασκευαστή, το μάγειρα ή τον καταναλωτή ή αυτά που περιέχονται φυσικά στο χυμό φρούτων, στο σιρόπι και το μέλι.

Σε ορισμένες από τις έρευνες που αξιολογήθηκαν, οι ενήλικες έπρεπε να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης.

Όσοι το έκαναν μείωσαν ελαφρώς το βάρος τους, δήλωσε ο, Mann. Κατά τη διάρκεια των ερευνών που διήρκεσαν μέχρι 8 μήνες, η μέση απώλεια βάρους ήταν περίπου 800 γραμμάρια.

Ενήλικες που αύξησαν την πρόσληψη ζάχαρης την ίδια περίοδο- κατά μέσον όρο-αύξησαν το βάρος τους σχεδόν κατά την ίδια ποσότητα.

Διαχρονικά, δήλωσε ο Mann, η συγκεκριμένη μείωση θα μπορούσε να είναι περισσότερη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι όσο μικρότερη είναι η έρευνα τόσο πιο εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα, δήλωσε.

Ο Mann ανακάλυψε ότι η σχέση μεταξύ πρόσληψης ζάχαρης και βάρους ήταν λιγότερο σταθερή σε έρευνες σε παιδιά. Δήλωσε ότι οφείλεται κυρίως στο ότι παιδιά δεν ακολουθούν τις διατροφικές οδηγίες.

Όταν εστίασαν μόνο σε σακχαρούχα αναψυκτικά ωστόσο, η σχέση μεταξύ της συνήθειας κατανάλωσης σακχαρούχου αναψυκτικού και του να είναι κάποιος υπέρβαρος στα παιδιά ήταν ισχυρή.

Όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη μετά από ένα χρόνο είχαν περίπου 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σχέση με αυτούς που κατανάλωσαν τη χαμηλότερη ποσότητα, ανακάλυψε ο Mann.

Η The Sugar Association δεν σχολίασε την έρευνα αλλά αναφέρει ότι η δημοσιοποίησή της αποτελεί παράδειγμα κακώς παρουσιαζόμενης επιστήμης.

Το American Beverage Association ανακοίνωσε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι θερμίδες είναι αυτές που μετρούν όσον αφορά την απώλεια βάρους, όχι αποκλειστικά οι θερμίδες από τη ζάχαρη. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, όταν θερμίδες από ζάχαρη αντικαταστάθηκαν με θερμίδες από υδατάνθρακες δεν υπήρχε αλλαγή στο βάρος.

Αυτό δεν θα συνέβαινε αν τα σάκχαρα είχαν μοναδική επίδραση στο σωματικό βάρος.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ζάχαρη αυξάνει το σωματικό βάρος κυρίως ενθαρρύνοντας τη μεγάλη κατανάλωση φαγητού, σύμφωνα με τον Walter Willett. Ωστόσο, σημειώνει ότι παραμένουν πολλές ερωτήσεις για τη ζάχαρη και το βάρος.

Δήλωσε ότι το όριο 10% του ΠΟΥ μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικός πρακτικός στόχος.

Η κατανάλωση ζάχαρης στο επίπεδο των 10% των θερμίδων σε διατροφή 2.000 θερμίδων την ημέρα θα σήμαινε κατανάλωση 200 θερμίδων την ημέρα σε σάκχαρα.

Ένας τρόπος να μειωθεί είναι να καταναλωθεί ολόκληρο το φρούτο και όχι χυμοί με ζάχαρη, δήλωσε ο Ping Zhou.

Σύμφωνα με τον Willett, σάκχαρα από ολόκληρα φρούτα δεν έχουν συνδεθεί με την αύξηση βάρους.

Πηγές:
BMJ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων