Ένα νέο φάρμακο για την απώλεια βάρους βοηθά τους ανθρώπους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ερευνητές που συνεργάζονται με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ανακοίνωσαν πως η δραστική ουσία τιρζεπατίδη μπορεί να συνδράμει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε παχύσαρκους ενηλίκους.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 500 ενήλικες με παχυσαρκία και προέκυψε σημαντική υποχώρηση της συστολικής (μεγάλη) αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια οκτάμηνης θεραπείας.

Η συστολική αρτηριακή πίεση θεωρείται κρίσιμος δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας, με τις υψηλές μετρήσεις (υπέρταση) να αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Ο μηχανισμός δράσης του φαρμάκου είναι μοναδικός, καθώς προσομοιώνει δύο μεταβολικές ορμόνες, ενισχύοντας την έκκριση ινσουλίνης και την ευαισθησία μετά τα γεύματα.

Αυτό βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και επιβραδύνει την πέψη και μειώνει την όρεξη, οδηγώντας σε απώλεια βάρους. Αυτή η προσέγγιση διπλής δράσης το ξεχωρίζει από άλλα φάρμακα, τα οποία στοχεύουν σε μία από τις δύο αυτές οδούς.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναγνώρισε τις δυνατότητες του νέου φαρμάκου και το έχει εγκρίνει για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 το 2022 και στα τέλη του 2023 για τη χρόνια διαχείριση βάρους σε υπέρβαρα ή άτομα με παχυσαρκία που συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη.

"Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η θεραπεία της παχυσαρκίας με το φάρμακο αδυνατίσματος μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη ή τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης", αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ James A. de Lemos, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Hypertension".

Πηγές:
Study Finds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά