Επιστήμη & Ζωή

Καρύδα: Η 'νέα' σούπερ τροφή

Γνωρίζαμε για τα μούρα, το μπρόκολο και τους σπόρους chia, αλλά η τελευταία “μόδα” στις σούπερ τροφές είναι οι καρύδες. Πωλείται σε πολλές μορφές και οι ειδικοί τροφίμων ισχυρίζονται ότι τα τροπικά αυτά φρούτα βοηθούν στη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως η καρδιακής νόσο και το Αλτσχάιμερ.

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014, 13:16

Νερό καρύδας

Ο “χυμός” της καρύδας, το υγρό στο εσωτερικό της που πωλείται πλέον στο εμπόριο θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα πλούσιο ενυδατικό. Έχει λιγότερη ζάχαρη από τους χυμούς φρούτων και περισσότερα μέταλλα, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Το νερό καρύδας περιέχει βεβαίως και θερμίδες. Αν το πίνετε καθαρά για ενυδάτωση το νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Λάδι καρύδας

Γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Έχει παρόμοιο διατροφικό προφίλ με το βούτυρο καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, το οποίο σήμερα θεωρείται λιγότερο επιβλαβές για την υγεία από ό,τι θεωρείτο παλαιότερα, ιδιαίτερα τα είδη των κορεσμένων λιπών που βρίσκονται στο λάδι καρύδας: λαυρικό οξύ και μυριστικό οξύ.

Το λάδι καρύδας περιέχει επίσης μερικά πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, που προσφέρουν πρόσθετα οφέλη στην υγεία. Πρόκειται για ακόμα μια ενεργειακά πλούσια τροφή και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Ζάχαρη καρύδας

Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κοκκοποιημένη ζάχαρη, χωρίς όμως να περιέχει λιγότερες θερμίδες.

Θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή από την παραδοσιακή κρυσταλλική ζάχαρη, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια τροφή υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Γάλα καρύδας

Υπάρχουν δύο τύποι γάλακτος καρύδας - το ένα αποτελείται από περίπου 8% κρέμα καρύδας αναμεμειγμένη με νερό, ζάχαρη και συντηρητικά, και το άλλο αναμεμειγμένο με γάλα ρυζιού χωρίς την ανάγκη για προσθήκη ζάχαρης, ενώ απαιτεί και λιγότερα συντηρητικά.

Και οι δύο έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε θερμίδες με το γάλα σόγιας, αλλά με πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από ό,τι το γάλα σόγιας ή το ημι-αποβουτυρωμένο γάλα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων