Επιστήμη & Ζωή

Ο εγκέφαλος μπορεί να εκπαιδευτεί για να προτιμά τις υγιεινές τροφές

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts ισχυρίζονται ότι οι υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες και η πειθαρχία μπορούν να βοηθήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο να προτιμά τις υγιεινές τροφές παρά τo junk food.

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014, 12:51

Η επιμονή στην υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην “τροποποίηση” τμημάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, έτσι ώστε ο άνθρωπος να αρχίσει να προτιμά τις σαλάτες αντί για τις τηγανιτές πατάτες.

«Δεν ξεκινάμε τη ζωή αγαπώντας τις τηγανητές πατάτες και μισώντας, για παράδειγμα, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως», εξηγεί η εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης Susan B. Roberts, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών αλλά και Ψυχολογίας στο Tuft's Friedman School of Nutrition Science and Policy και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, προσθέτοντας ότι η προσαρμογή αυτή γίνεται με την πάροδο του χρόνου ως αντίδραση στο είδος του φαγητού που τρώμε επανειλημμένα.

Η μελέτη, που αφορούσε το πώς η υγιεινή διατροφή διαμορφώνει τον εγκέφαλο, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Η καθηγήτρια Roberts και οι συνεργάτες της μελέτησαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων παχύσαρκων και υπέρβαρων συμμετεχόντων στη μελέτη πριν και μετά την ολοκλήρωση ενός 6μηνου προγράμματος απώλειας βάρους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και τον εθισμό τροποποιήθηκαν, με τα κέντρα απόκρισης στην ευχαρίστηση να γίνονται ολοένα και περισσότερο ευαίσθητα στα υγιεινά τρόφιμα και λιγότερο στα ανθυγιεινά, με υψηλότερες θερμίδες τρόφιμα.

«Παρά το γεγονός ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις όπως η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης μπορεί να μειώσει την απόλαυση του φαγητού σε γενικές γραμμές, αυτό δεν είναι πολύ ικανοποιητικό, διότι αφαιρεί γενικά από τους ανθρώπους την απόλαυση των φαγητών αντί να κάνει πιο ελκυστικά τα υγιεινά τρόφιμα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Thilo Deckersbach, Ψυχολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Επεσήμανε επίσης ότι με την συγκεκριμένη μελέτη «δείχνουμε ότι είναι δυνατό να μετατραπούν οι προτιμήσεις στις ανθυγιεινές τροφές σε υγιεινές χωρίς χειρουργική επέμβαση, και ότι η μαγνητική τομογραφία είναι μια σπουδαία τεχνική για τη διερεύνηση του ρόλου του εγκεφάλου στα ερεθίσματα των τροφίμων».

Σύμφωνα με τους Roberts και Dekersbach απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων