Ανησυχία προκαλούν τα νέα από τις ΗΠΑ για κρούσματα γρίπης των πτηνών Α(Η5Ν1) σε πτηνά και αγελάδες. Αμερικανοί εμπειρογνώμονες έχουν τώρα επισημάνει τις αναμενόμενες δυσκολίες στην παρεχόμενη εμβλιαστική προσφορά για προληπτική προστασία. Σε περίπτωση νέας πανδημίας, θα απαιτηθούν 16 δισεκατομμύρια δόσεις με περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής.

Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα μόνο κρούσμα του Α(Η5Ν1) στις ΗΠΑ στην πολιτεία του Τέξας. Ωστόσο, μετά την ανακάλυψη γενετικού υλικού του ιού στο γάλα αγελάδων σε 29 κοπάδια σε οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμφώνησε με τις αμερικανικές αρχές: Η παραλλαγή της γρίπης των πτηνών A(H5N1) στις ΗΠΑ μπορεί να μεταδοθεί από τα πτηνά στις αγελάδες, ενώ υπάρχουν μολύνσεις από τις αγελάδες στις αγελάδες και από τις αγελάδες πίσω στα πτηνά. Το μόνο που λείπει είναι μια εύκολα λειτουργούσα αλυσίδα επιμόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο - και τότε η κατάσταση θα ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητική.

"Τα καλά νέα είναι ότι παράγεται ήδη μεγάλη ποσότητα εμβολίων κατά της γρίπης εδώ και δεκαετίες. Οι φαρμακευτικές αρχές διαθέτουν καλά λειτουργούσες διαδικασίες που επιτρέπουν στους παρασκευαστές να προβαίνουν σε γρήγορες προσαρμογές (σε νέες παραλλαγές του ιού) χωρίς πλήρεις νέες εγκρίσεις. Τα κακά νέα όμως είναι ότι οι σημερινές παγκόσμιες παραγωγικές δυνατότητες δεν πλησιάζουν σε καμία περίπτωση αυτό που θα χρειαζόταν για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού κατά το πρώτο έτος μιας πανδημίας. Εξάλλου, η παραγωγή εμβολίων κατά της γρίπης εξακολουθεί να βασίζεται εν μέρει σε υλικό από μολυσμένα αυγά κοτόπουλου. Ο κύκλος παραγωγής διαρκεί μήνες", έγραψε το Σαββατοκύριακο η αμερικανική υπηρεσία φαρμακευτικών πληροφοριών "Stat".

Τώρα βέβαια, η παραγωγή 11 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων Covid-19 μέσα σε 14 μήνες (έως τον Φεβρουάριο του 2022- έναρξη της πανδημίας SARS-CoV-2 στις αρχές του 2020), συμπεριλαμβανομένης της επανέγκρισης του επαναστατικού τότε εμβολίου mRNA χωρίς προηγούμενη εμπειρία με αυτή την τεχνολογία σε ευρεία βάση, θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.

Όμως, μια πανδημία A(H5N1) θα ήταν μια άλλη νέα πρόκληση. "Με τα εμβόλια κατά της γρίπης, έχουμε να κάνουμε με έναν εντελώς διαφορετικό κύκλο παραγωγής από αυτόν που αναπτύξαμε για την CoViD. Και αυτό το σύστημα δεν μπορεί απλώς να προσαρμοστεί για τη γρίπη", εξήγησε ο Richart Hatchett, διευθύνων σύμβουλος της πρωτοβουλίας CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations).

Ωστόσο, εάν εμφανιστεί πανδημία γρίπης των πτηνών A(H5N1), η ανοσολογική κατάσταση παγκοσμίως θα είναι παρόμοια με εκείνη του SARS-CoV-2: θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα παθογόνο που είναι εντελώς νέο για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. "Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Α(Η1Ν1) του 2009 ("γρίπη των χοίρων"), ο "νέος" ιός ήταν στενά συνδεδεμένος με έναν (άλλα στελέχη Α - Η1Ν1) που είχε ήδη κυκλοφορήσει τον προηγούμενο αιώνα. Αυτό κατέστησε απαραίτητο μόνο έναν εμβολιασμό.

Σε μια πανδημία A(H5N1), αυτό δεν θα πρέπει να αναμένεται", έγραψε η υπηρεσία πληροφοριών. Αυτό θσα έχει ως συνέπεια να είνια απαραίτητοι  δύο εμβολιασμοί  για την αποτελεσματική  προστασία. Αυτό θα σήμαινε περίπου 16 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, πιθανώς λίγο λιγότερες επειδή τα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν εμβολιάζονται κανονικά κατά της γρίπης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές