Επιστήμη & Ζωή

ΠΟΥ: Η πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να μειωθεί στο 5- 10% των θερμίδων

Τη μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων στο 5 έως 10% των συνολικών θερμίδων, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015, 18:27

Οι άνθρωποι παγκοσμίως θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων στο 5 έως 10% των συνολικών θερμίδων, συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα ελεύθερα σάκχαρα αναφέρονται σε επιτραπέζια ζάχαρη που προστίθεται σε τροφές και ποτά από τον μάγειρα ή τον καταναλωτή και σάκχαρα που φυσιολογικά περιέχονται στο μέλι, το σιρόπι και τους φρουτοχυμούς.

Εξαιρούνται-ως μη ελεύθερα σάκχαρα- όσα περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και γάλα.

Ο Dr. Francesco Branca, του ΠΟΥ, σημείωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η διατήρηση της πρόσληψης ελεύθερης ζάχαρης σε λιγότερο από 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας μειώνει τον κίνδυνο επιπλέον βάρους, παχυσαρκίας και προβλημάτων στα δόντια.

Η ισχυρή σύσταση για όριο 10% μπορεί να υιοθετηθεί άμεσα ως πολιτική, όπως στις διατροφικές οδηγίες που εκδίδει κάθε χώρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η σύσταση για όριο 5% είναι επιθυμητή αλλά χρειάζεται διάλογος πριν υιοθετηθεί ως πολιτική.

Ποσοστό 5% της καθημερινής πρόσληψης ζάχαρης είναι περίπου 25 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα για έναν ενήλικα ή περίπου 6 έως 7 κουταλάκια.

Ο Tom Sanders, καθηγητής στο King's College London, δήλωσε ότι ο στόχος του 10% μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ρεαλιστικός. Πρότεινε όρια σε σακχαρούχα ποτά, δημητριακά, μπύρα, μπισκότα και γλυκά.

Ο ΠΟΥ επίσης εφιστά την προσοχή σε σάκχαρα κρυμμένα σε κατεργασμένες τροφές. Για παράδειγμα, ένα κουτάλι κέτσαπ έχει περίπου 4 γραμμάρια ζάχαρης.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων