Επιστήμη & Ζωή

Η κατανάλωση ινών στην εφηβεία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι νέες γυναίκες που τρώνε πολλές ίνες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό μελλοντικά.

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016, 17:18

Γυναίκες που κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής κατανάλωναν περισσότερες ίνες-ιδιαίτερα πολλά φρούτα και λαχανικά-μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε σχέση με όσες έτρωγαν λιγότερες ίνες, σύμφωνα με έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Η ερευνήτρια Maryam Farvid, δήλωσε ότι η νέα έρευνα για το ρόλο της διατροφής σε μικρότερη ηλικία και την εμφάνιση καρκίνου υποδεικνύει έναν από τους λίγους παράγοντες για τον προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο μαστού που πιθανόν μπορούν να τροποποιηθούν.

Οι ερευνητές εξέτασαν 90.534 γυναίκες. Το 1991, όταν αυτές ήταν 27 έως 44 ετών, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την πρόσληψη τροφών- κάτι που επαναλάμβαναν κάθε 4 χρόνια.

Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγιο το 1998 σχετικά με τη διατροφή τους στο λύκειο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν την πρόσληψη ινών των γυναικών, έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως η φυλή, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η αλλαγή του βάρους διαχρονικά, το ιστορικό έμμηνης ρύσης, η χρήση αλκοόλ και άλλοι διατροφικοί παράγοντες.

Ο κίνδυνος καρκίνου στο μαστό ήταν 12% έως 19% χαμηλότερος σε γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες ίνες στην έναρξη της ενήλικης ζωής. Η υψηλή πρόσληψη ινών στην εφηβεία συνδέθηκε επίσης με 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και 24% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό πριν την εμμηνόπαυση.

Μεταξύ των γυναικών υπήρχε σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ινών και της εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.
Για κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια ινών σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ενήλικης ζωής, ο κίνδυνος για καρκίνο στο μαστό μειώθηκε κατά 13%. Το μεγαλύτερο όφελος προήλθε από τις ίνες των φρούτων και των λαχανικών.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ίνες μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε ένα βαθμό, βοηθώντας τη μείωση των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων στο αίμα που συνδέονται στενά με την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό.

Ο ερευνητής Walter Willett, δήλωσε ότι με τη νέα έρευνα έχουμε ενδείξεις ότι αυτό που τρώνε τα παιδιά είναι σημαντικός παράγοντας για το μελλοντικό κίνδυνο καρκίνου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Pediatrics.

 

Πηγές:
Pediatrics.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων