Επιστήμη & Ζωή

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν την αρτηριακή πίεση νέων ενηλίκων

Σύμφωνα με νέα έρευνα, διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης νέων ενηλίκων σε υγιή επίπεδα.

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016, 16:59

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διατροφή μπορεί ενδεχομένως να διατηρεί την αρτηριακή πίεση νέων ενηλίκων σε υγιή επίπεδα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Mark Filipovic, ερευνητής του University of Zurich, δήλωσε ότι σε έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 2.000 υγιείς νέους ενήλικες, όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα είχαν τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες που κυμαίνονταν από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα. Οι ενήλικες στην ομάδα του υψηλότερου τετάρτου είχαν περίπου 4 mm Hg χαμηλότερη συστολική πίεση και 2 mm Hg χαμηλότερη διαστολική σε σύγκριση με όσους είχαν τα λιγότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο αίμα.

Ο ερευνητής είπε ότι αυτό υποδεικνύει ότι η προαγωγή διατροφής πλούσιας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγική για την πρόληψη της υπέρτασης. Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Ο Filipovic δήλωσε ότι ακόμα και μικρή μείωση της πίεσης –κατά 5 mm Hg μόλις- θα μπορούσε να προλάβει μεγάλο αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών γεγονότων στο γενικό πληθυσμό.
Οι συμμετέχοντες ήταν 25-41 ετών και υγιείς.

Ο Filipovic δήλωσε ότι τα ιχθυέλαια μπορεί ενδεχομένως να δρουν βελτιώνοντας τη λειτουργία των αγγείων και μειώνοντας τη φλεγμονή, μεταξύ των άλλων.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι μακροχρόνια, χαμηλής δόσης πρόσληψη αυτών των λιπαρών οξέων μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης διαχρονικά. Είναι γνωστό ότι πολύ υψηλές δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνουν άμεσα τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Ο Dr. William White, του University of Connecticut School of Medicine, δήλωσε ότι το εύρημα σχετικά με τη μείωση της αρτηριακής πίεση σε νεότερους υγιείς ενήλικες είναι νέο.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενδεχομένως μειώνει την αρτηριακή πίεση και στον πληθυσμό που έχει προϋπέρταση ενδεχομένως καθυστερεί την έναρξη υπέρτασης.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Heart Association.

 

Πηγές:
Συνέδριο της American Heart Association.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων