Σε μια αμερικανική μελέτη κοόρτης, οι γυναίκες με μη θεραπευμένη υπέρταση είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων της μήτρας. Ωστόσο, όσες έλαβαν αντιυπερτασική θεραπεία είχαν χαμηλότερο κίνδυνο από ό,τι οι γυναίκες χωρίς υπέρταση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο "JAMA Network Open".

Τα ινομυώματα είναι καλοήθη νεοπλάσματα, αλλά μπορεί να συνοδεύονται από σοβαρά εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως πόνος και αιμορραγία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της ανάπτυξής τους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης με επικεφαλής τη Susanna Mitro από το Τμήμα Έρευνας του Kaiser Permanente Northern California στο Όκλαντ, το γεγονός ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ινομυωμάτων μειώθηκε στις γυναίκες που έλαβαν αντιυπερτασική αγωγή στη μελέτη, υποδηλώνει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγική για την πρόληψη των ινομυωμάτων.

Η μελέτη "Study of Women's Health Across the Nation" είναι μια προοπτική μελέτη κοόρτης στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχουσες παρακολουθούνται από το 1996/1997, με 13 εξαμηνιαίες επισκέψεις στη μελέτη από το 1998-2013.

Οι συμμετέχουσες ηλικίας 42 - 52 ετών είχαν έμμηνο ρύση κατά τους 3 μήνες πριν από την ένταξη στη μελέτη, δεν ήταν έγκυες ούτε θήλαζαν, δεν έπαιρναν ορμόνες και είχαν μήτρα και τουλάχιστον μία ωοθήκη. Από την ανάλυση αποκλείστηκαν οι γυναίκες που είχαν προηγουμένως παρουσιάσει ινομύωμα.

Το ένα πέμπτο από τις 2.570 συμμετέχουσες ανέφεραν ότι ανέπτυξαν νέο ινομύωμα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης παρακολούθησης. Ο κίνδυνος εμφάνισης ινομυωμάτων διέφερε ανάλογα με την αντιυπερτασική αγωγή.

Σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες χωρίς υπέρταση, οι συμμετέχουσες με μη θεραπευόμενη υπέρταση είχαν 19% υψηλότερο κίνδυνο νεοδιαγνωσθέντων ινομυωμάτων. Αντίθετα, οι γυναίκες με θεραπευόμενη υπέρταση είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων.

Μεταξύ των συμμετεχόντων με υπέρταση, όσες έλαβαν αντιυπερτασική θεραπεία είχαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο νεοδιαγνωσθέντων ινομυωμάτων.

 Ο κίνδυνος εμφάνισης ινομυωμάτων διέφερε επίσης ανάλογα με την κατάσταση της υπέρτασης: σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες που δεν είχαν ποτέ υψηλή αρτηριακή πίεση, οι γυναίκες με νεοεμφανιζόμενη υπέρταση είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι ανθρωπομετρικοί παράγοντες (βάρος, ΔΜΣ, λόγος μέσης προς ισχίων) και οι βιοδείκτες του αίματος, όπως η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, δεν συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων.

Πηγές:
JAMA Network Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε