Επιστήμη & Ζωή

Σκούρα σοκολάτα εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ωφελεί την καρδιά

Ο συνδυασμός αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης HDL και διατηρεί τα ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα που ‘’επιδιορθώνουν’’ τα αγγεία.

Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017, 14:48

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Νέα έρευνα έδειξε ότι η σκούρα σοκολάτα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς αυξάνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης HDL και διατηρώντας τα ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα που ‘’επιδιορθώνουν’’ τα αγγεία.

Η Rossella Di Stefano, του University of Pisa στην Ιταλία, δήλωσε ότι η υγιεινή διατροφή είναι γνωστό πως μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η Di Stefano πρόσθεσε ότι φρούτα και λαχανικά ασκούν την προστατευτική τους επίδραση μέσω πολυφαινολών που περιέχονται στο κακάο, τα μήλα και το ελαιόλαδο.

Η έρευνα εξέτασε αν η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας εμπλουτισμένης με έξτρα παρθένο  ελαιόλαδο ή μήλο Panaia συνδεόταν με αρτηριοσκλήρυνση σε υγιείς ανθρώπους με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά.

Η έρευνα έγινε σε 26 εθελοντές με τουλάχιστον 3 παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, που έλαβαν 40 γρ. σκούρας σοκολάτας καθημερινά για 28 ημέρες.

Για 14 συνεχείς ημέρες περιείχε 10% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και για 14 συνεχείς ημέρες περιείχε 2,5% μήλο Panaia.

Μετά από 28 ημέρες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σοκολάτα που εμπλουτίστηκε με ελαιόλαδο συνδεόταν με σημαντικά αυξημένα επίπεδα ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων σε σύγκριση με την έναρξη και μετά την κατανάλωση σοκολάτας με μήλο.

Σοκολάτα εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο συνδεόταν με σημαντικά αυξημένη χοληστερόλη HDL και μειωμένη αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με την αρχή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μικρά κομμάτια σκούρας σοκολάτας σε καθημερνή βάση, με πρόσθετες πολυφαινόλες από έξτρα ελαιόλαδο συνδέονταν με βελτιωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα υποδεικνύει πως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα μπορούσε να είναι καλό πρόσθετο ώστε να βοηθά στη διατήρηση των κυττάρων που ‘’επιδιορθώνουν’’ τα αγγεία.

Πηγές:
European society of cardiology.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων