Επιστήμη & Ζωή

Κρόκος Κοζάνης: Ο ελληνικός θησαυρός για την υγεία

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των κροκινών που οφείλονται στην ιδιότητά τους να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, παίζει κυρίαρχο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, 12:54

Τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν  τη χρησιμότητα του κρόκου Κοζάνης στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και έναντι νευροεκφυλιστικών παθήσεων (άνοια, νόσος του Alzheimer και Parkinson) όπως και ψυχιατρικών νόσων (κατάθλιψη).

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης  Νίκο Πατσιούρα, τον ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  Μόσχο Πολυσίου, τον καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  Αντώνη Τσαρμπόπουλο, καθώς και τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  Πέτρο Ταραντίλη. Οι επιστήμονες μίλησαν μεταξύ άλλων για τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου.

Τα κύρια δραστικά συστατικά του (υδατοδιαλυτά αποκαροτενοειδή)  είναι η κροκίνη, η πικροκροκίνη και η σαφρανόλη. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των κροκινών που οφείλονται στην ιδιότητά τους να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, παίζει κυρίαρχο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Το φυτό κρόκος είναι από τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας τα οποία έχουν και σημαντικές εξαγωγές. Η ελληνική ετήσια παραγωγή κρόκου κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των παραγωγών χωρών παγκοσμίως. Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι, και το φθινόπωρο οι κάτοικοι της περιοχής, αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου! Για αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.

Όλη η διαδικασία συλλογής των κόκκινων στιγμάτων του (άκρα των στύλων του που αποτελούν το γνωστό άρτυμα κρόκος ή ζαφορά ή saffron) απεικονίζεται σε Κυκλαδικές και Μινωικές τοιχογραφίες της Χάλκινης Εποχής (περίπου 3000-1100 π.Χ.). Στην ιστορία της φαρμακευτικής, ο κρόκος κατέχει ιδιαίτερη θέση, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων.

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο, καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι:

Χρήση και Χαρακτηριστικά:

Μπορούμε είτε να το πιούμε είτε να το χρησιμοποιήσουμε ως μπαχαρικό. Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο, με μυρωδιά αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη. Στο φαγητό δίνει μια πικάντικη γεύση με ωραίο άρωμα και κίτρινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα ώστε να μην πικρίζει το φαγητό. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα πρέπει να μουλιάσουν σε ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και το προσθέτετε στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Μπορείτε να το καταναλώσετε και ως ρόφημα όπου υπολογίζετε 10- 12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων