Επιστήμη & Ζωή

Kαλύτερη η γεύση των τροφίμων όταν καθόμαστε

Η στάση σώματος επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης. Τι έδειξε νέα έρευνα.

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019, 19:01

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Συνήθως οι άνθρωποι τρώνε όρθιοι στα πάρτι αλλά νέα  έρευνα υποδεικνύει ότι ευχαριστιούνται την τροφή πολύ περισσότερο όταν κάθονται.

Η στάση σώματος επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης. Ερευνητές του University of South Florida δήλωσαν ότι η καθιστική θέση κάνει την τροφή πιο γευστική.

Το να στέκεται κάποιος ακόμα και για 2 λεπτά, ανακάλυψαν οι ερευνητές, αυξάνει το φυσικό στρες και κλείνει τους γευστικούς κάλυκες.

Ο Dipayan Biswas, ζήτησε από 350 ανθρώπους να βαθμολογήσουν τη γεύση pita chips. Άνθρωποι που έτρωγαν όρθιοι τα βρήκαν λιγότερο νόστιμα από αυτούς που τα δοκίμασαν καθιστοί.

Το ίδιο συνέβη και με brownies. Όταν πολύ αλάτι προστέθηκε στη συνταγή το αποτέλεσμα αντιστράφηκε. Άνθρωποι που κάθονταν θεώρησαν το σνακ δυσάρεστο, ενώ όσοι ήταν όρθιοι δεν πρόσεξαν το επιπλέον αλάτι και δήλωσαν ότι ήταν πιο νόστιμα τα σνακ από αυτούς που κάθονταν.

Ο Biswas δήλωσε ότι το εύρημα υποδεικνύει ότι οι γονείς θα μπορούν ενδεχομένως να κάνουν τα τρόφιμα με δυσάρεστη γεύση ή τις υγιεινές τροφές να μοιάζουν πιο εύγευστες σε διστακτικά παιδιά, με το να τους λένε να μένουν όρθια.

Παρομοίως, μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμο να επιλέγει όρθια θέση όταν καταναλώνει κάποιος φάρμακα με μη ευχάριστη γεύση.

Ο Biswas ζήτησε επίσης από τους συμμετέχοντες να τρώνε φρούτα ως σνακ, ενώ κρατούσαν μια σακούλα για ψώνια.

Είτε στέκονταν είτε κάθονταν, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το βάρος και το στρες έκανε τη γεύση της τροφής χειρότερη.

Οι ερευνητές έδωσαν και ζεστό καφέ στους συμμετέχοντες. Σε σύγκριση με όσους κάθονταν, όσοι στέκονταν δήλωσαν ότι η θερμοκρασία δεν ήταν τόσο έντονη ενώ ήπιαν και λιγότερο.

Η έρευνα υπέδειξε ότι αν κάποιος είναι όρθιος όταν τρώει θα μπορούσε ενδεχομένως να χάσει βάρος επειδή τείνει να καταναλώνει μικρότερη ποσότητα  ενώ στέκεται. Επίσης, το σωματικό στρες του να στέκεται μπορεί ενδεχομένως να οδηγεί σε καύση περισσότερων θερμίδων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research.

Πηγές:
Journal of Consumer Research.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων