Υπάρχουν τροφές που έχουν αποκτήσει πολύ κακή φήμη και θεωρούνται παχυντικές, ή χαμηλής διατροφικής αξίας. Κι όμως, μια ισορροπημένη διατροφή έχει χώρο για πολλές από αυτές τις τροφές, που στην πραγματικότητα είναι παρεξηγημένες. Ας δούμε ποιες είναι και τι οφέλη έχουν να μας προσφέρουν.

Πατάτες

Η ταπεινή πατάτα θεωρείται "κακή" τροφή επειδή περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και όχι πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Και ενώ αυτό ισχύει για τις τηγανιτές πατάτες, δεν ισχύει για άλλες μεθόδους μαγειρέματος. Αν ψήσουμε ή αν βράσουμε την πατάτα, είναι από τις πιο χορταστικές τροφές, προσφέρει φυτικές ίνες και λίγο ανθεκτικό άμυλο, κάλιο, βιταμίνες Β6 και C. Αν συνδυάσουμε την πατάτα με λίγο ωμό ελαιόλαδο, τότε απορροφάμε ακόμα καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά της.

Ζυμαρικά

Υπάρχει λόγος που τα ζυμαρικά δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Είναι το πιο εύκολο φαγητό για να φτιάξουμε, είναι χορταστικά και δεν χρειάζεται να λείπουν από την διατροφή μας αν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά. Το παν είναι να τρώμε μικρή μερίδα, και να γεμίζουμε το πιάτο μας με λαχανικά, κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο ή τόνο, αλλά και να φτιάχνουμε τις δικές μας σάλτσες, για να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες του εμπορίου, γεμάτες ζάχαρη και συντηρητικά. Για λίγες φυτικές ίνες παραπάνω, επίσης, επιλέξτε ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Ξηροί καρποί

Κανείς δεν πρόκειται να αρνηθεί ότι οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί, πολλοί όμως τους αποφεύγουν επειδή έχουν πολλές θερμίδες. Και αυτό ισχύει, άρα ο έλεγχος του πόσο τρώτε είναι σημαντικός, αλλά τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν είναι πολλά και σημαντικά: πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως και απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό μας. Αγοράστε τους καλύτερα ωμούς και ανάλατους.

Τυρί

Ναι, το τυρί έχει αρκετές θερμίδες, όπως και ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Το παν είναι όμως στην επιλογή του σωστού τυριού, και έπειτα στην ποσότητα. Μπορείτε με πολύ λίγο τυρί να δώσετε επιπλέον γεύση στο πιάτο σας. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η παρουσία τυριών με πολύ ασβέστιο και χαμηλά λιπαρά σε μια διατροφή για αδυνάτισμα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Καφές

Η καφεΐνη φαίνεται να μας βοηθά στο να χάσουμε κιλά, με το να "κόβει" προσωρινά την όρεξη. Το πρόβλημα με τον καφέ είναι όταν βάζουμε μέσα κρέμες, γεύσεις, σιρόπια και άλλα τέτοια πράγματα που μεταφράζονται ως έξτρα ζάχαρη. Ο σκέτος καφές είναι και ο πιο υγιεινός - με λίγο γάλα χωρίς λιπαρά, αν θέλετε.

Ρύζι

Το ρύζι είναι από εκείνες τις τροφές που καλό θα ήταν να μην κόβουμε από την καθημερινότητά μας. Είναι χορταστικό και υγιεινό, και αν προτιμήσουμε το καστανό, μη επεξεργασμένο ρύζι, αποτελεί ένα δημητριακό ολικής άλεσης που έχει να μας προσφέρει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Μην το παρακάνετε, λοιπόν, με την μερίδα, επιλέξτε καστανό και ακολουθήστε την ίδια στρατηγική με τα ζυμαρικά: Μικρή μερίδα, μπόλικη επιπλέον πρωτεΐνη και λαχανικά, και έχετε ένα πλήρες και πεντανόστιμο γεύμα.

Σοκολάτα

Το έχουμε πει πολλές φορές: Μια μικρή (και εννοούμε όντως μικρή) δόση σκούρας σοκολάτας κάθε μέρα έχει οφέλη. Οτιδήποτε παραπάνω, όμως, είναι υπερβολή.

Ποπκόρν

Θα πούμε ένα τεράστιο ναι στο ποπκόρν, το πιο παρεξηγημένο σνακ. Και λέμε παρεξηγημένο επειδή το ποπκόρν περιέχει φυτικές ίνες και εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες. Το πρόβλημα είναι το αλάτι και το βούτυρο. Φτιάξτε ποπκόρν μικροκυμάτων χωρίς βούτυρο και αλάτι, και δώστε τους γεύση με κάποιο μπαχαρικό - η γλυκιά πάπρικα τούς ταιριάζει πολύ ωραία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα