Ο σωστός ύπνος είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον οργανισμό μας, αλλά αν πάσχουμε από αποφρακτική άπνοια ύπνου, τότε δεν είναι και τόσο εύκολο ζήτημα. Η άπνοια είναι μια πάθηση κατά την οποία ο αεραγωγός "κλείνει" τη νύχτα και δεν επιτρέπει στον ασθενή να αναπνέει κατά τον ύπνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ύπνος να είναι πολύ πιο ελαφρύς ή ο ασθενής να ξυπνάει συνεχώς. Αυτά τα απότομα ξυπνήματα μπορεί να είναι από πέντε μέχρι και τριάντα ανά ώρα, συνεπώς ο ύπνος για αυτούς τους ασθενείς είναι δύσκολη υπόθεση, και τα πρωινά τους είναι γεμάτα με νύστα και χαμηλά αποθέματα ενέεργειας.

Η έλλειψη ύπνου, εκτός από την προφανή έλλειψη ενέργειας, επηρεάζει τις ορμόνες μας ώστε να πεινάμε περισσότερο, δημιουργεί προβλήματα στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Η καρδιακή ανεπάρκεια, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με υπνική άπνοια που δεν την αντιμετωπίζουν για καιρό. Κάθε φορά που ξυπνάμε επειδή δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, το σώμα μας γεμίζει αδρεναλίνη, που επίσης προκαλεί μεγάλη ζημιά στις αρτηρίες και στην πίεσή μας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας;

Το ροχαλητό μπορεί να είναι το πιο γνωστό σύμπτωμα υπνικής άπνοιας, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε είναι τα εξής:

  • ΄Πνίξιμο΄ κατά τον ύπνο
  • Κάποιος που κοιμάται μαζί σας θα παρατηρήσει ίσως ότι δεν αναπνέετε στον ύπνο σας
  • Υπερβολική υπνηλία την ημέρα
  • Αίσθηση ότι δεν ξεκουραστήκατε αρκετά όταν ξυπνάτε
  • Πονοκέφαλοι το πρωί
  • Προβλήματα στη μνήμη
  • Κακή διάθεση

Αν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, ή αν διαγνωστήκατε πρόσφατα με κολπική μαρμαρυγή και υπέρταση, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα υπνικής άπνοιας.

Αν διαγνωστείτε με άπνοια ύπνου, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε, ώστε να έχετε περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα σας. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ή να επενδύσετε σε ένα μηχάνημα που θα σας βοηθά να αναπνέετε κανονικά στον ύπνο. Θα ήταν καλό να μην παίρνετε οι ίδιοι αποφάσεις για το πώς θα την αντιμετωπίσετε, όμως, και να μιλήσετε σε έναν ειδικό. Τα συμπτώματα μπορούν να αρχίσουν να υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες, και το πολύ σε δύο εβδομάδες. Για τους ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα, ακόμα και η πρώτη νύχτα μπορεί να εμφανίσει δραματική διαφορά.

Μερικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας είναι οι εξής:

Κοιμηθείτε στο πλάι

Αυτό μπορεί να βοηθήσει αρκετά σε ελαφριές περιπτώσεις άπνοιας, καθώς η στάση αυτή επιτρέπει στον αεραγωγό να παραμένει ανοιχτός. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι στην πλάτη σας για να μην γυρίσετε ανάσκελα στον ύπνο.

Χάστε βάρος

Για έναν μεγάλο αριθμό ασθενών με άπνοια ύπνου, το βάρος αποτελεί πρόβλημα. Το περιττό λίπος μπορεί να ευθύνεται για τον μπλοκαρισμένο αεραγωγό. Η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα μέχρι και κατά 80%. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος που πάσχουν από άπνοια.

Λύστε το πρόβλημα της αϋπνίας

Σε αρκετές περιπτώσεις, η άπνοια συνδέεται με την αϋπνία, συνεπώς αν πιστεύετε πως και για εσάς ισχύει αυτός ο συσχετισμός, μιλήστε με τον γιατρό σας για το πώς θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την αϋπνία σας.

Καταναλώστε τροφές που προσφέρουν πολλή ενέργεια

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να έχετε σταθερά επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες (όπως το ψωμί) και τις επεξεργασμένες τροφές.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νυστάzετε πιο εύκολα, αλλά δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο. Επηρεάζει, επίσης, άμεσα τους μυς γύρω από τον αεραγωγό, κάνοντας πιο εύκολο το κλείσιμό του και επιδεινώνοντας την άπνοια.

Πίνετε πολύ νερό

Η αφυδάτωση το βράδυ αν πάσχετε από άπνοια είναι μεγάλη πιθανότητα, καθώς το στόμα παραμένει ανοιχτό για να αναπνέετε.

Γυμναστείτε

Μπορεί το να κάνετε γυμναστική να σας ακούγεται σαν το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε με τα χαμηλά σας αποθέματα ενέργειας, αλλά η τακτική σωματική άσκηση είναι από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Κόψτε το κάπνισμα

Οι καπνιστές έχουν σε γενικές γραμμές χειρότερο ύπνο και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν. Σε συνδυασμό με την άπνοια, τα συμπτώματά σας μπορούν να επιδεινωθούν σημαντικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα