Η έλλειψη ενός θρεπτικού συστατικού δεν είναι αναγκαστικά κάτι που θα βιώσουμε όλοι. Αν ακολουθούμε μια σχετικά ισορροπημένη διατροφή, ο οργανισμός μας θα λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Κι όμως, σε περίπτωση που η διατροφή μας δεν είναι και τόσο καλή, αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε για τις πιο συνηθισμένες ελλείψεις που μπορούν να εμφανιστούν.

Ασβέστιο: Μούδιασμα στα δάχτυλα και αρρυθμία στην καρδιά

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών μας, όπως και για τον έλεγχο των μυών και του νευρικού συστήματος. Τα συμπτώματα αυτά, όμως, υποδηλώνουν σοβαρή έλλειψη του μετάλλου, καθώς δεν υπάρχουν συμπτώματα που να εμφανίζονται πιο νωρίς. Το βρίσκουμε σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και σε λαχανικά όπως το μπρόκολο.

Βιταμίνη D: Κόπωση, πόνος στα οστά, αλλαγές στη διάθεση

Η βιταμίνη D είναι και αυτή απαραίτητη για την υγεία των οστών, αλλά έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να έχει και αντικαρκινική δράση - ενάντια σε ορισμένους, έστω, καρκίνους. Τέλος, η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης. Την συνθέτουμε με έκθεση στον ήλιο, αλλά περιέχεται και σε ενισχυμένα αυγά και γάλα, καθώς και σε οστρακοειδή.

Κάλιο: Μυϊκή αδυναμία, δυσκοιλιότητα, καρδιακή αρρυθμία

Το κάλιο ενισχύει την υγεία της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και των μυών. Επιπλέον, έχει τον ρόλο της μεταφοράς θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, ενώ αποβάλλει τα "σκουπίδια" του οργανισμού. Τέλος, ακυρώνει την αρνητική επίδραση του νατρίου στην αρτηριακή μας πίεση. Αν εμφανιστεί, μπορεί να οφείλεται σε πρόσφατη διάρροια ή εμετό, υπερβολική εφίδρωση ή χρήση καθαρτικών/διουρητικών. Αναπληρώνεται εύκολα με μια μπανάνα και όσπρια.

Σίδηρος: Κόπωση, κρύα χέρια και πόδια

Ο σίδηρος είναι αναγκαίος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία με την σειρά τους μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν τα επίπεδα σιδήρου πέφτουν επικίνδυνα, αναπτύσσεται αναιμία - από την οποία κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες που έχουν περίοδο, οι έγκυες, αλλά και οι χορτοφάγοι. Το συκώτι είναι πολύ καλή πηγή αιμικού (ζωικού) σιδήρου, ενώ πολύ καλές φυτικές του πηγές είναι οι φακές, το σπανάκι και τα κόκκινα φασόλια.

Βιταμίνη Β12: Μούδιασμα, κόπωση, πρησμένη γλώσσα

Η βιταμίνη Β12 βοηθά και αυτή στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και DNA, και ενισχύει την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Οι χορτοφάγοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν έλλειψή της, καθώς βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικές τροφές. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι ένα συμπλήρωμα.

Φολικό οξύ: Κόπωση, διάρροια, λεία γλώσσα

Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Η έλλειψή του μπορεί να δημιουργήσει γενετικές βλάβες στο έμβρυο. Το βρίσκουμε σε δημητριακά, φασόλια, φιστίκια, ηλιόσπορους αλλά και στα αυγά και στα περισσότερα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Μαγνήσιο: Έλλειψη όρεξης, ναυτία, κόπωση

Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στην καλή υγεία των οστών, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας. Αυτή η έλλειψη είναι σχετικά σπάνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή νόσο του Κρον, που περιορίζουν την απορρόφηση αυτού του μετάλλου. Το βρίσκουμε στα αμύγδαλα αλλά και σε πολλούς άλλους ξηρούς καρπούς, στο σπανάκι, στα μαύρα φασόλια και στο ενταμάμε (φασόλια σόγιας).