«Το 60% των γυναικών με καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να επιβιώσει ή και να ιαθεί,  αν είχε τη δυνατότητα να προσεγγίσει υψηλών προδιαγραφών Κέντρα ή Κλινικές Μαστού, ή αν υπήρχε και στη χώρα μας οργανωμένος Εθνικός πληθυσμιακός έλεγχος των γυναικών με μαστογραφία, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση με  ταυτόχρονη κατάλληλη και εξειδικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση», υπογραμμίζει σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργός-Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος, Δρ Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα.

Η επίτευξη της αύξησης της συχνότητας της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού  είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων που αφορούν και βοηθούν στη διάγνωσή του στο Στάδιο 0 (μη διηθητικός καρκίνος-δεν μπορεί να δώσει μεταστάσεις), ή στο Στάδιο Ι (διηθητικός μέχρι 1εκ.).

Ένας από τους βασικούς παράγοντες, είναι οι κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που συμπεριλαμβάνονται στο οργανωμένο Κέντρου Μαστού με εξειδικευμένους Μαστολόγους, Ακτινολόγους (εξειδικευμένους στις απεικονιστικές μεθόδους που εφαρμόζονται για τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού) και στην επί τόπου περαιτέρω διερεύνηση του ευρήματος με παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση, ή με Corebiopsy και ιστολογική εξέταση, Πλαστικό Χειρουργό, Ψυχολόγο και Παθολόγο-Ογκολόγο.

Αυτό επιτυγχάνεται όταν οι γυναίκες προσέρχονται για «εξέταση μαστών χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα στον μαστό. Αν όμως τύχει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο αγνοούν, αυτό θα διαπιστωθεί με τις εξετάσεις στις οποίες θα τις υποβάλει ο Μαστολόγος. Το πρόβλημα όμως αυτό θα διαπιστωθεί σε υποκλινική κατάσταση, πριν το εύρημα  έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και γίνει ψηλαφητό, δηλαδή πριν προλάβει να κάνει κακό στη γυναίκα.

Στην περίοδο που διανύουμε και τα επόμενα χρόνια είναι δεδομένο ότι θα έχουμε σημαντική αύξηση του καρκίνου του μαστού, ύστερα από την οικονομική ασφυξία που βίωσαν οι γυναίκες στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, και τις επιπρόσθετες συνθήκες πανδημίας από τον COVID-19 που βιώνουν εδώ και ένα χρόνο, αφού πλέον είναι γνωστό και έχει γίνει επίσημα αποδεκτό, πως η παρατεταμένη ψυχική ένταση των γυναικών οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.  

«Δυστυχώς η συχνότητα του καρκίνου του μαστού στη χώρα μας έχει αυξητικές τάσεις, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες και συγκεκριμένα σε εκείνες μεταξύ 30 και 40 ετών. Οι ηλικίες αυτές για τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση απαιτούν περισσότερο πολυέξοδες θεραπείες που θα επιβαρύνουν τον Κρατικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με τα έξοδα ενός οργανωμένου πληθυσμιακού ελέγχου με μαστογραφία,  που εκτός τις καλύτερης επιβίωσης των γυναικών θα επιφέρει και οικονομική ωφέλεια για το κόστος περίθαλψης των γυναικών», συμπληρώνει η κ. Μουζάκα. 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια