Η καθιστική ζωή ευθύνεται για έως το 8% των μη μεταδοτικών νόσων και θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με ερευνητές.

Η αδράνεια είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο και πολλές μη μεταδοτικές νόσους, όπως καρδιοπάθεια, υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία του 2016 από 168 χώρες και διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά μη μεταδοτικών νόσων που αποδίδονται στην αδράνεια κυμαίνονται από σχεδόν 2% για την υπέρταση  σε περισσότερο από 8% για την άνοια.

Άνθρωποι σε πλούσιες χώρες έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για τα παραπάνω σε σχέση με ανθρώπους σε φτωχές χώρες.

Το 2016, επίπεδα σωματικής αδράνειας σε πλούσιες χώρες υπολογίστηκαν να είναι υπερδιπλάσια από αυτά χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Ωστόσο, χώρες μεσαίου εισοδήματος έχουν το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που κινδυνεύουν από αδράνεια λόγω των μεγάλων τους πληθυσμών.

Αυτό σημαίνει ότι ευθύνονται για το 69% όλων των θανάτων και το 74%  των θανάτων από καρδιόπαθεια που συνδέονται με αδράνεια παγκοσμίως.

Το 80% των μη μεταδοτικών νόσων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η επίπτωση των θανάτων που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια είναι μεγαλύτερη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και χώρες υψηλού εισοδήματος στη δύση και στην Ασία- Ειρηνικό, σημείωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Peter Katzmarzyk, του Pennington Biomedical Research Center στο Baton Rouge.

Τα χαμηλότερα ποσοστά είναι σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, της Ωκεανίας και της Νοτιανατολικής Ασίας.

Η παρούσα έρευνα είναι μελέτη παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine.

Πηγές:
British Journal of Sports Medicine.