Στην προσπάθεια για αδυνάτισμα, μοιραία θα κάνουμε κάποια λάθη. Το ζήτημα είναι να μαθαίνουμε από αυτά, να μην τα επαναλαμβάνουμε και να βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να ενημερωθούμε, και να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους γύρω από τη διατροφή και το αδυνάτισμα.

Μύθος: Το βραδινό παχαίνει

Οι υπερβολικές θερμίδες παχαίνουν. Το πότε τρώμε το φαγητό δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που καταναλώνουν φαγητό αργά το βράδυ, πιθανότατα έχουν στερηθεί γεύματα μέσα στην ημέρα, με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερες θερμίδες και από πιο ανθυγιεινά φαγητά. Το φιλέτο κοτόπουλο με μπρόκολο, πάντως, δεν θα μας παχύνει περισσότερο αν το φάμε στις εννιά αντί για τις επτά και μισή.

Μύθος: Υπάρχουν υγιεινές μορφές ζάχαρης

Οποιαδήποτε μορφή ζάχαρης - είτε απλή, είτε καστανή, είτε σιρόπι αγαύης, είτε μέλι - θα μας προσφέρει κενές θερμίδες. Η υπόλοιπη διατροφική αξία δεν είναι και τόσο σημαντική απέναντι στο πόσες κενές θερμίδες λαμβάνουμε, συνεπώς προτεραιότητά μας θα ήταν να ελαττώσουμε τη ζάχαρη, σε κάθε της μορφή.

Μύθος: Ο καφές δεν κάνει καλό στο αδυνάτισμα

Ο καφές, όταν τον πίνουμε σκέτο και δεν πίνουμε δέκα κούπες την ημέρα, είναι από τα πιο υγιεινά ροφήματα - εκτός και αν πάσχουμε από κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία στην καφεΐνη. Αυτό που κάνει ορισμένους καφέδες απαγορευτικούς για αδυνάτισμα είναι η παρουσία γάλακτος (είτε κανονικού, είτε φυτικού), σιροπιών και ζάχαρης. Αν δεν σας αρέσει ο καφές σας χωρίς καθόλου γάλα, επιλέξτε με 0% λιπαρά, ή γάλα σόγιας.

Μύθος: Όσο λιγότερο λίπος καταναλώνουμε, τόσο το καλύτερο

Υπάρχουν αρκετές μορφές λίπους που μπορούμε να έχουμε στη διατροφή μας και μάλιστα ορισμένες είναι απαραίτητες για την υγεία μας - αλλά και για να χάσουμε κιλά, έστω με έμμεσο τρόπο. Αυτά είναι τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκουμε στα ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, αλλά και στο αβοκάντο, τον λιναρόσπορο, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο. Τα βούτυρα κάθε είδους και προέλευσης, το κόκκινο κρέας σε μεγάλες ποσότητες αλλά και τα επεξεργασμένα κρέατα (ζαμπόν, λουκάνικα) είναι απαγορευτικά, όχι μόνο για το αδυνάτισμα, αλλά και για την καλή μας υγεία γενικότερα.

Μύθος: Το θαλασσινό αλάτι έχει λιγότερο νάτριο

Ό,τι αλάτι και να βάλουμε στο φαγητό μας, ό,τι χρώμα και να έχει, παραμένει αλάτι. Και το αλάτι, σε μεγάλες ποσότητες, κάνει κακό. Δώστε ενδιαφέρουσα γεύση στα πιάτα σας χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και μυρωδικά, που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιείτε λιγότερο (ή και καθόλου) αλάτι στη μαγειρική σας.

Μύθος: Το να πίνουμε περισσότερο νερό βοηθά στο αδυνάτισμα

Το νερό είναι αναγκαίο για τον οργανισμό μας, και πάντα είναι καλή ιδέα να πιούμε ένα ποτήρι παραπάνω, για να είμαστε συνέχεια επαρκώς ενυδατωμένοι. Αυτό που δεν κάνει το νερό είναι να μας βοηθά να χάνουμε κιλά. Εκτός κι αν το να πίνουμε νερό σημαίνει ότι αποφεύγουμε οποιοδήποτε άλλο ρόφημα μπορεί να έχει θερμίδες (χυμοί, παγωμένο τσάι του εμπορίου κτλ).

Μύθος: Οι αθλητές χρειάζονται πολλή περισσότερη πρωτεΐνη

Εκτός και αν ασχολείστε με τον πρωταθλητισμό, η διατροφή σας μπορεί να σας προσφέρει αρκετή πρωτεΐνη για να ενισχύσετε τους μυς σας. Το μυστικό είναι να καταναλώνετε αρκετές θερμίδες, αλλά και να τρώτε ένα σνακ που περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνη αμέσως μετά από μία έντονη προπόνηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’