Η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, από διαφορετικές ποιοτικές πηγές, ώστε ο οργανισμός μας να λειτουργεί όσο καλύτερα γίνεται. Ας γίνουμε, όμως, και πιο συγκεκριμένοι. Ποια είναι τα πράγματα που μπορεί να συμβούν στο σώμα μας αν δεν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη;

Νιώθετε συνέχεια αδύναμοι και πεινασμένοι

Με το καθημερινό στρες και την δουλειά, πολλές φορές είναι δύσκολο να προγραμματίσουμε ένα υγιεινό γεύμα, και αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε πρόχειρες λύσεις, γεμάτες επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά. Αν τα γεύματά μας δεν περιέχουν πρωτεΐνη, τα αποθέματα ενέργειάς μας θα είναι συνεχώς χαμηλά, και θα νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους υδατάνθρακες.

Μείωση μυϊκής μάζας

Ακόμα κι αν γυμναζόμαστε τακτικά, οι μυς μας δεν λένε να κάνουν την εμφάνισή τους. Αυτό οφείλεται πιθανότατα σε έλλειψη πρωτεΐνης, καθώς είναι απαραίτητο μετά την προπόνηση να καταναλώνουμε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και ποιοτικούς υδατάνθρακες, για να βοηθήσουμε τους μυς μας όχι μόνο να επανέλθουν, αλλά και να μεγαλώσουν.

Δεν χάνετε βάρος

Μια διατροφή που περιέχει πολλή πρωτεΐνη μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά. Δεν μιλάμε αναγκαστικά για μια περιοριστική δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες, ούτε για δίαιτα που βασίζεται σε λιπαρά και επιτρέπει και τα κορεσμένα λιπαρά του κόκκινου κρέατος σε αφθονία. Μιλάμε για μια ισορροπημένη διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνη. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη νιώθουν χορτασμένοι για περισσότερο, με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο και να χάνουν πιο εύκολα κιλά.

Έχετε αρχίσει να παρατηρούμε τριχόπτωση

Τα μαλλιά μας είναι φτιαγμένα κατά βάση από πρωτεΐνη. Επιπλέον, βρίσκονται αρκετά χαμηλά στην "λίστα προτεραιότητας" του οργανισμού μας όσον αφορά την λήψη θρεπτικών συστατικών από την διατροφή. Αυτό σημαίνει πως αν δεν λαβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη, τα μαλλιά μας μπορεί να είναι από τα πρώτα σημάδια που θα μας ανησυχήσουν, καθώς θα σπάνε εύκολα, ή ακόμα και θα πέφτουν.

Αρρωσταίνετε συνέχεια

Η καλή διατροφή παίζει και εκείνη ρόλο στο πόσο εύκολα θα αρρωστήσουμε, πέρα από το να κοιμόμαστε σωστά και να φροντίζουμε για την προσωπική μας υγιεινή. Όταν η διατροφή μας είναι πλούσια σε ποιοτική πρωτεΐνη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ωφείλειται σε τεράστιο βαθμό, βοηθώντας μας να καταπολεμάμε τα κρυολογήματα - που καραδοκούν ακόμα, τώρα που άνοιξε ο καιρός και δεν ντυνόμαστε πάντα προσεκτικά όταν βγαίνουμε από το σπίτι.

Τα πόδια και τα πέλματα πρήζονται

Είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο σε άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη από την διατροφή τους να παρα=ηρείται κατακράτηση υγρών, ειδικά γύρω από τους αστραγάλους και τα πέλματα. Το πρήξιμο αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερο άβολο σαν αίσθηση.

Μπορεί να παρουσιαστεί ερεθισμός στο δέρμα

Δεν συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, αλλά είναι πιθανό αν λείπει αρκετή πρωτεΐνη από την διατροφή σας, το δέρμα σας να αρχίσει να ερεθίζεται, ακόμα και να ξεφλουδίζει σε σημεία. Αυτό συμβαίνει επειδή λείπουν ορισμένες πρωτεΐνες που προστατεύουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να την κάνουν πιο ευαίσθητη σε αλλεργιογόνα και ερεθισμούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψηφιακό μουσείο και πάρκο για τον Ασκληπιό στα Τρίκαλα
Αλκοόλ: Δεν υπάρχει ασφαλές όριο [μελέτη]
Τέλος οι ηλεκτρονικές συνταγές Παρασκευή και Δευτέρα - Εξαδάκτυλος: Χωρίς απειλές, δεν θα υπήρχε πρόβλημα