"Με δύο νέα αεροσκάφη και δύο νέα ελικόπτερα, με πλήρη και υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στη διάθεση μας, οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ αναβαθμίζονται σημαντικά, με απόλυτο στόχο την εξυπηρέτηση των ασθενών που χρήζουν επείγουσας διακομιδής στον κατάλληλο υγειονομικό σχηματισμό! Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την αξιέπαινη πρωτοβουλία ενίσχυσης του ΕΣΥ".

Με τα λόγια αυτά υποδέχτηκε τα νέα αποκτήματα του στόλου ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου (φωτογραφία κάτω).

Τα νέα αεροπλάνα Beechcraft King Air 350, προσγειώθηκαν στην Ελλάδα την περασμένη Τετάρτη. Είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με στόχο την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Νωρίτερα στις 3 Μαρτίου, 2021, στο πλαίσιο της δωρεάς του ΙΣΝ, είχε προηγηθεί η παραλαβή δύο ελικοπτέρων Augusta Westland 109 Trekker.

Πρωτοβουλία

Η συγκεκριμένη δωρεά, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, διασφαλίζονται τις ιδανικές συνθήκες για την άμεση και ασφαλή αεροδιακομιδή ασθενών και τραυματιών από απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα προς κεντρικά σημεία της χώρας και την Ευρώπη.

O πρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε πως "μέσω της δωρεάς για την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του υγειονομικού αποκλεισμού και να ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της χώρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και μακριά από κρίσιμες υπηρεσίες υγείας. Τα νέα υπερσύγχρονα πτητικά μέσα επιτρέπουν την έγκαιρη και άμεση μεταφορά όσων έχουν ανάγκη σε κεντρικές υγειονομικές δομές, ενώ παράλληλα παρέχουν στο προσωπικό του ΕΚΑΒ την αναγκαία υποδομή ώστε να επιτελέσει με ασφάλεια το έργο του".

Δυνατότητες

Τα αεροσκάφη Beechcraft King Air 350 είναι εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα όργανα αεροναυτιλίας. Την υγειονομική διασκευή της καμπίνας των δύο νέων αεροσκαφών ανέλαβε μία από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες παγκοσμίως, η οποία εξειδικεύεται αποκλειστικά στο αντικείμενο.

Προσφέρουν τη δυνατότητα αεροδιακομιδής δύο ασθενών ταυτόχρονα, ενώ διαθέτουν ειδικό μηχανισμό ανύψωσης των φορείων, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η άνετη είσοδος και έξοδος ασθενών και τραυματιών. Επιπλέον, τα αεροσκάφη περιλαμβάνουν υποδομή μεταφοράς θερμοκοιτίδας για τη διακομιδή νεογνών, καθώς και θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα), ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ατόμων με μολυσματικές ασθένειες.

Για την υλοποίηση της δωρεάς, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας, στο οποίο θα ανήκει η κυριότητα των αεροσκαφών, το ΕΚΑΒ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη χρήση τους, καθώς και την Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα συνδράμει στην πτητική τους λειτουργία. Η Πολεμική Αεροπορία ήδη πραγματοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της, ώστε τα πτητικά μέσα να τεθούν προς χρήση το συντομότερο δυνατόν.