Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το άγχος για τον κορωνοϊό μπορεί να έχει οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να αναπτύξουν καταναγκαστικές συνήθειες, όσον αφορά την υγιεινή τους, δυσχεραίνοντας έτσι την επανένταξή τους στην κοινωνία, παρά το ότι η νοσηλεία και οι θάνατοι λόγω της νόσου μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο .
 
Το "σύνδρομο άγχους από την Covid" αναφέρθηκε από καθηγητές πέρυσι, όταν η Ana Nikčević, του Πανεπιστημίου Kingston και ο Marcantonio Spada από το Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου , παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν ένα συγκεκριμένο σύνολο συμπεριφορών ως απάντηση στην πανδημία.

Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από τον διαρκή έλεγχο των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο, την αποφυγή των δημόσιων χώρων και τον συνεχή καθαρισμό, που υιοθετήθηκε όταν ξεκίνησε η πανδημία. Τώρα οι ερευνητές προειδοποιούν ότι συμπεριφορές όπως η αποφυγή κάποιου να πάρει τις δημόσιες συγκοινωνίες ή η καθαριότητα του σπιτιού του για ώρες δεν θα υποχωρήσει εύκολα, ακόμη και όταν η νόσος θα ελέγχεται. 

"Ο φόβος είναι φυσιολογικός. Εσείς και εγώ υποτίθεται ότι φοβόμαστε τον ιό επειδή είναι επικίνδυνος. Η διαφορά, ωστόσο, όσον αφορά την ανάπτυξη μιας ψυχοπαθολογικής απόκρισης είναι αν καταλήξετε να συμπεριφέρεστε με ... υπερβολικά ασφαλείς τρόπους που σας κλειδώνουν μέσα στον φόβο", δήλωσε ο Spada. "Η προσδοκία μου είναι ότι θα έχουμε κομμάτια του πληθυσμού που θα πάψουν να ανησυχούν συνεχώς για τον ιό τους επόμενους μήνες, είτε εμβολιαστούν είτε όχι." 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 500 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι το σύνδρομο προέβλεπε επίπεδα γενικευμένου άγχους και κατάθλιψης πάνω και πέρα από παράγοντες που έχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και το γενικότερο άγχος για την υγεία.

Τώρα, οι ίδιοι ερευνητές, μαζί με τον Ian Albery, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου , έχουν συγκεντρώσει προκαταρκτικά στοιχεία από αυτοαναφερόμενες έρευνες σχεδόν 300 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποδηλώνοντας ότι το σύνδρομο άγχους για την Covid ήταν ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας του γενικευμένου άγχους και της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Στη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, οι ερευνητές παρουσίασαν στους συμμετέχοντες δύο ομάδες λέξεων - μερικές ήταν σχετικές με την Covid και κάποιες άλλες όχι - διαπιστώνοντας ότι η προσοχή τείνει να είναι προκατειλημμένη προς τα ερεθίσματα που σχετίζονται με τη νόσο. 

Παράγοντες όπως η ηλικία του συμμετέχοντα, ανεξάρτητα από το εάν έχει εμβολιαστεί ή πρόσφατα δοκιμαστεί θετικά από την Covid, ή έχασε ένα αγαπημένο του πρόσωπο από τη νόσο, μολονότι αναμενόταν να επηρεάσουν την προσοχή που δόθηκε στα ερεθίσματα που σχετίζονται με τη Covid, η υπόθεση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε. Στην πραγματικότητα, οι υψηλότερες βαθμολογίες συνδρόμου άγχους με την Covid συσχετίστηκαν σημαντικά με το μέγεθος αυτής της "προσεκτικής μεροληψίας".

Το 22% των ατόμων που συμμετείχαν στις μελέτες θεώρησαν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο Covid και περίπου το ένα πέμπτο δήλωσαν ότι είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. 

Η Δρ Βικτώρια Σάλεμ, ενδοκρινολόγος και ανώτερος ερευνητικός κλινικός συνεργάτης στο Imperial College London , η οποία εργάζεται σε ξεχωριστή μελέτη με τη Spada, είπε ότι είχε δει κάποια στοιχεία για το σύνδρομο στην πρακτική της, ιδιαίτερα σε ασθενείς με παράγοντες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν.

"Δε νομίζω ότι ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι αυτό το σύνδρομο… θα αρχίσουμε να το ανακαλύπτουμε καθώς θα καταργούνται οι απαγορεύσεις", είπε η ίδια συμπληρώνοντας: "Νομίζω ότι το σύνδρομο Covid δεν πρόκειται να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά θα επηρεάσει μια σημαντική μειονότητα και πρέπει να το προσέξουμε». 

Ο Spada και ο συνάδελφός του χρησιμοποιούν δείγμα 6.000 ενηλίκων σε όλη την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και συνεργάζονται με ερευνητές από το Imperial College για να αξιολογήσουν τον επιπολασμό και τον αντίκτυπο του συνδρόμου.  

Πηγές:
https://www.theguardian.com/ world/2021/apr/24/fears-covid- anxiety-syndrome-could-stop- people-reintegrating

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.