H κατάσταση με τον κορωνοϊό στην γείτονα χώρα παραμένει δραματική. Η χώρα μπαίνει από σήμερα σε σκληρό lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων. Όποιος θέλει να κυκλοφορήσει, θα πρέπει να έχει σοβαρό λόγο.

Όμως το επίμαχο θέμα σχετίζεται με την απόφαση του Ερντογάν για απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε όλη την χώρα. Πως μπορεί όμως να συνδέεται το αλκοόλ με την πανδημία; Πολλοί βλέπουν πίσω από αυτή την απόφαση ιδεολογικούς λόγους και τα social media έχουν ήδη πάρει φωτιά με πολλά επικριτικά σχόλια κατά της εν λόγω απόφασης.

Είναι γνωστό ότι το κόμμα του Τούρκου προέδρου εκπροσωπεί το συντηρητικό - ισλαμικό φάσμα που απαγορεύει το αλκοόλ. Σύμφωνα με την Αντιπολίτευση, σε αυτό έγκειται ο πραγματικός λόγος για την απαγόρευση.

Η απαγόρευση δεν σχετίζεται με την καταπολέμηση της πανδημίας, σημειώνουν χαρακτηριατικά από την αντιπολίτευση.

Πραγματικά, η κυβέρνηση είχε βάλει στο στόχαστρο από τα προηγούμενη χρόνια την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ο Ερντογάν θεωρεί ως εθνικό ποτό το Ayran, τοποθετούμενος ενάντια σε όλους όσους αποδίδουν αυτό τον τίτλο στη ρακί.

Oι Τούρκοι πάντως συνεχίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, την ίδια στιγμή που το εμπόριο με νερωμένο αλκοόλ ανθεί. Συχνά, συμβαίνουν και δηλητηριάσεις από σκούρα οινοπνευματώδη ποτά, μερικές φορές μάλιστα και θανατηφόρα περιστατικά.

Το αν τα μέτρα για το lockdown θα επηρεάσουν αρνητικά αυτή τη στατιστική, θα φανεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]