Νέα έρευνα του University of Oxford, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο.

Η έρευνα παρατήρησης που δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, ανέλυσε στοιχεία 25.378 ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα  Biobank. Τα στοιχεία περιλάμβαναν το πόσο αλκοόλ δήλωσαν οι συμμετέχοντες ότι έπιναν και απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση αλκοόλ συνδεόταν με την ποσότητα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο, περιοχή που επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων.

Oσο περισσότερο έπιναν, τόσο λιγότερη φαιά ουσία είχαν και άνθρωποι που έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα είχαν λιγότερη φαιά ουσία. Δεν υπήρχαν διαφορές στην επίδραση σε ανθρώπους που έπιναν μπύρα, κρασί ή λικέρ.

Οι ερευνητές στο συμπέρασμα, γράφουν ότι δεν βρέθηκε ασφαλής δόση αλκοόλ για τον εγκέφαλο και πρόσθεσαν ότι μέτρια κατανάλωση συνδέεται με περισσότερο ευρείες επιδράσεις στον εγκέφαλο σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης, ότι οι τρέχουσες οδηγίες ‘’χαμηλού κινδύνου’’ της κατανάλωσης αλκοόλ  θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να λάβουν υπόψη την επίπτωση στον εγκέφαλο.

Η ερευνήτρια Anya Topiwala, του  University of Oxford, δήλωσε ότι η έρευνα που πραγματοποίησε υποδεικνύει ότι οι συστάσεις για μέτρια κατανάλωση θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Σημειώνει, ότι ο όγκος του εγκεφάλου μειώνεται με την ηλικία και ακόμα περισσότερο αν εμφανιστεί πάθηση όπως η άνοια. Η πρόληψη είναι κλειδί, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για νόσους όπως η άνοια.

Αν και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο μέσω της έλλειψης της βιταμίνης θειαμίνης, η Topiwala δήλωσε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με χαμηλότερες προσλήψεις. Η αιθανόλη μάλλον είναι επίσης άμεσα τοξική για τα εγκεφαλικά κύτταρα, δήλωσε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]