Η δίαιτα DASH, σχεδιασμένη να μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιορίζει την καρδιακή βλάβη και τη φλεγμονή, που συχνά οδηγούν σε καρδιοπάθεια, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Journal of the American College of Cardiology.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι άνθρωποι που υιοθέτησαν τη διατροφή γα 4 εβδομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών που αποτελούν σημάδια καρδιακής βλάβης και φλεγμονής.

Επιπλέον όσοι συνδύασαν την DASH με πρόγραμμα χαμηλού νατρίου στα γεύματα, είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στις πρωτεΐνες στο αίμα που αποτελούν σημάδια καρδιακής βλάβης.

Ο Dr. Stephen Juraschek, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δίνει ορισμένες από τις ισχυρότερες ενδείξεις ότι η διατροφή επηρεάζει άμεσα την καρδιακή βλάβη.

Ο Juraschek, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν τους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά σε σχετικά μικρό διάστημα.

H δίαιτα DASH, αναπτύχθηκε τη δεκαετία 1990 και έχει φανεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Η συγκεκριμένη διατροφή δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τα δημητριακά ολικής, τα πουλερικά, το ψάρι και τους ξηρούς καρπούς, ενώ μειώνει τα κορεσμένα λιπαρά, τα ολικά λιπαρά, τη χοληστερόλη και το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και αναψυκτικά με ζάχαρη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος της  DASH-Sodium study. Σε εκείνη τη μελέτη είχαν εγγραφεί 412 συμμετέχοντες με υπέρταση και οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία είτε σε διατροφή DASH είτε σε δίαιτα ελέγχου (τυπική δυτικού τύπου διατροφή).

Κάθε συμμετέχων είχε ένα από 3 επίπεδα νατρίου- χαμηλό, μέτριο, υψηλό- για 4 εβδομάδες.

Όλα τα γεύματα και τα σνακ παρέχονταν στους συμμετέχοντες, που έτρωγαν ένα κύριο γεύμα την ημέρα υπο επίβλεψη και κατανάλωναν τα υπόλοιπα εκτός.

Σε όσους ακολούθησαν δίαιτα  DASH μειώθηκαν κατά 18%, βιοδείκτες που συνδέονται με καρδιακή βλάβη, ενώ αυτοί που συνδέονταν με καρδιακή φλεγμονή μειώθηκαν κατά 13%.

Συμμετέχοντες που συνδύασαν την DASH με γεύματα μειωμένου νατρίου είχαν περισσότερο από  20% μείωση στους βιοδείκτες για καρδιακή βλάβη.

Ο Juraschek δήλωσε ότι τα στοιχεία ενισχύουν τη σημασία του τρόπου ζωής που περιλαμβάνει μειωμένο νάτριο και δίαιτα DASH για την ελαχιστοποίηση της καρδιακής βλάβης με τον καιρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
ΒΙΑΝΕΞ: Η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που πιστοποιείται για το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πάτρα από την TÜV HELLAS