Στόχος της δίαιτας DASH είναι να καταπολεμήσει την υπέρταση. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί επίσης ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ανθρώπους νεότερους των 75 ετών.

Η DASH είναι υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Είναι χαμηλή σε νάτριο, κόκκινο κρέας, γλυκά και σακχαρούχα ροφήματα.

Η Dr. Claudia Campos, του Wake Forest School of Medicine, δήλωσε ότι μόνο λίγες έρευνες έχουν εξετάσει την επίδραση της δίαιτας DASH στην εμφάνιση της καρδιακής ανεπάρκειας και έδωσαν μεικτά αποτελέσματα.

Η Campos δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι η δίαιτα DASH μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σχεδόν κατά το ήμισυ, που είναι καλύτερο από κάποιο φάρμακο.

Οι ερευνητές επισκόπησαν αρχεία για την υγεία της καρδιάς 4.500 Αμερικανών, 45 έως 84 ετών, διαφόρων εθνικοτήτων.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου. Έδωσαν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες και παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια.

Σε ανθρώπους κάτω των 75 ετών, όσοι ακολουθούσαν πιο στενά τη διατροφή DASH είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με αυτούς που είχαν τη χαμηλότερη συμμόρφωση στη δίαιτα.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει πλαίσιο για περαιτέρω εξέταση της δίαιτας DASH ως αποτελεσματικού στοιχείου στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

 

Πηγές:
American Journal of Preventive Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα