Η βιταμίνη C είναι αναγκαία για τον οργανισμό. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τις άμυνές μας. Ταυτόχρονα, προστατεύει την επιδερμίδα μας. Επειδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την αποθηκεύσει και είναι υδατοδιαλυτή, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες καθημερινά από τη διατροφή μας.

Και, το ξέρουμε: Πορτοκάλια. Είναι η πιο γνωστή πηγή βιταμίνης C. Υπάρχουν, όμως, και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Για την ακρίβεια, πολλές από αυτές τις τροφές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και αξίζουν σίγουρα μια θέση στο τραπέζι μας.

Παπάγια

Το πολύ νόστιμο εξωτικό φρούτο περιέχει 60.9mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α. Συμβουλή: κρατήστε τα κουκούτσια της, αλέστε τα και χρησιμοποιήστε τα στη μαγειρική. Δίνουν μία μουσταρδο-πιπεράτη γεύση που είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Γκουάβα

Ένα αληθινό σούπερ φρούτο, που περιέχει 228.3mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. Περιέχει πολλές υδατοδιαλυτές ίνες, επίσης, που ενισχύουν την υγεία του εντέρου μας.

Πιπεριά τσίλι

Είναι κατερή και προσφέρει γύρω στα 6.6mg βιταμίνης C ανά πιπεριά. Η κατανάλωσή της τακτικά σχετίζεται με πολλά οφέλη στην υγεία, αλλά και με πιο υγιή μεταβολισμό.

Ντομάτα

Με 13.7mg βιταμίνης C ανά 100 γρ., αλλά και με το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που περιέχει, δεν είναι καθόλου παράλογο που η ντομάτα δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Συμβουλή: Όταν τη μαγειρεύουμε, το λυκοπένιό της απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει 89.2mg βιταμίνης C ανά 100 γρ., με εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες και τεράστια ποσότητα φυτικών ινών. Προσοχή, όμως, επειδή το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να μειώσει δραματικά τη θρεπτική του αξία.

Πιπεριές - κάθε χρώματος

Περιέχουν και οι τρεις μεγάλες ποσότητες, με την κίτρινη να είναι η "βασίλισσα" ανάμεσά τους, με 183.5mg ανά πιπεριά. Είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C που υπάρχουν, απλά και ξεκάθαρα.

Φράουλες

Εκτός από 58.8mg βιταμίνης C ανά 100 γρ., η φράουλα περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, αλλά και εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες.

Λαχανίδα

Με 93.4mg βιταμίνης C ανά 100 γρ., δεν μας φαίνεται καθόλου παράξενο που η λαχανίδα δεν ήταν απλώς μια μόδα, αλλά ήρθε και έμεινε στην υγιεινή διατροφή. Για να μην αναφέρουμε τις υπόλοιπες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που περιέχει - είναι πάρα πολλά.

Γκρέιπφρουτ

Ο κάπως πιο ξινός (συναισθηματικά εννοούμε, επειδή γευστικά είναι πικρός) ξάδερφος του πορτοκαλιού έχει τέλειο χρώμα, περιέχει 96.1mg βιταμίνης C ανά φρούτο (περισσότερο από δύο φορές την αναγκαία ημερήσιά μας δόση) και περιέχει μεγάλες δόσεις φυτικών ινών. Δώστε του μια ευκαιρία, συνεργάζεται υπέροχα με άλλα φρούτα μέσα σε ένα smoothie, εξισορροπώντας την υπερβολική γλυκύτητα.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Περιέχουν 85mg της βιταμίνης ανά 100 γρ.,  καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολλά αντιοξειδωτικά. Επίσης δεν έχουν καθόλου πικρή (όπως λέει ο αστικός μύθος) γεύση, αν μαγειρευτούν στο φούρνο. Μην τα βράσετε. Φουρνίστε τα με μπόλικη πάπρικα και λίγο λάδι, και θα γίνουν  ένα τραγανό συνοδευτικό, με γεύση αρκετά ουδέτερη για να χωράει παντού.

Ανανάς

Ακόμα ένα εξωτικό φρούτο που με μία μόλις φέτα προσφέρει 26.8mg βιταμίνης C. Εκτός από αυτό, περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

Πατάτα

Η ταπεινή πατάτα περιέχει αρκετή βιταμίνη C, περίπου 20.5mg ανά μεσαία πατάτα. Ακόμα πιο σοκαριστικό, όμως, είναι ότι η ταπεινή πατάτα περιέχει και σεβαστές ποσότητες μη αιμικού σιδήρου. Μαγειρέψτε τη στον φούρνο ή βραστή, και φάτε τη με λίγο ωμό ελαιόλαδο, ώστε να απορροφηθούν πιο αργά και σωστά οι υδατάνθρακές της, και ξεχάστε τους μύθους που την θέλουν απαγορευτική και παχυντική τροφή. Η πατάτα είναι πάρα πολύ καλή φίλη του ανθρώπου.

Αρακάς

Πάμε για ακόμα μία μεγάλη έκπληξη: Ο αρακάς, εκτός από 40mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. και μπόλικες φυτικές ίνες, περιέχει σχεδόν 5,5 ολόκληρα γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης. Και επειδή ξέρουμε ότι δεν αποτελεί και το αγαπημένο φαγητό για πολλούς, θα πούμε: Δώστε του άλλη μια ευκαιρία, έχει πολλά να προσφέρει.

Ακτινίδιο

Με ένα μόλις ακτινίδιο, παίρνουμε κάτι παραπάνω από την ημερήσια δόση μας σε βιταμίνη C, με περίπου 56mg. Ακόμα καλύτερο νέο είναι πως τα σποράκια του είναι γεμάτα με λιπαρά οξέα ω-3, που πραγματικά θα ήταν πιο χρήσιμο να φτιάξουμε λίστα με τα πράγματα στα οποία ΔΕΝ βοηθούν τον οργανισμό μας.

Μάνγκο

Με περίπου 76.4mg βιταμίνης C σε κάθε ζουμερό μάνγκο, αλλά και με περίπου 1/4 της ημερήσιας δόσης μας σε φολικό οξύ, το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να το κάνει ακόμα καλύτερο φρούτο θα ήταν να καθαριζόταν πιο εύκολα.

Κουνουπίδι

Ένα μεσαίου μεγέθους κουνουπίδι περιέχει γύρω στα 283.4mg βιταμίνης C. Σε πολύ μεγάλες δόσεις, επίσης, βρίσκουμε φυτικές ίνες και διάφορα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία.

Πεπόνι

Έχει μπει επίσημα το καλοκαίρι μόλις οι πάγκοι στο μανάβικο γεμίσουν με μυρωδάτα πεπόνια. Και με 100 γρ. λαμβάνουμε περίπου 18mg βιταμίνης C. Κι αν σας φαίνονται λίγα, θυμίζουμε πως το πεπόνι περιέχει πολύ χαμηλές θερμίδες, πολύ νερό και σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και μετάλλων.

Λάχανο

Σε μια μερίδα λαχανοσαλάτας των 100 γρ., θα βρούμε 36.6mg βιταμίνης C. Το λάχανο, όμως, είναι περισσότερο γνωστό για το πόσο ευεργετικό είναι για το έντερό μας, λόγω των άφθονων φυτικών του ινών.

Φύτρες φασολιών

Είναι τέλειες για να κάνουμε τις σαλάτες μας πιο τραγανές και για να φτιάχνουμε ασιατικής έμπνευσης πιάτα. Είναι, όμως, και καλή πηγή βιταμίνης C, με περίπου 13.2mg ανά 100 γρ. Οι υδατάνθρακές τους είναι πολύ ωφέλιμοι, καθώς περιέχει πολύ ανθεκτικό άμυλο, που ενισχύει την υγεία του εντέρου μας.